Verden

Gaza kaster skygger over Erdogans Berlin-besøk

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan landet i Berlin fredag for å ha samtaler med statsminister Olaf Scholz. Krigen i Gaza ser de to lederne svært ulikt på.

Besøket er ventet å vare kun noenfå timer, og Erdogan skulle etter planen returnere til Tyrkia fredag kveld.

Ved ankomsten i Berlin ble Erdogan møtt av et protestbanner med teksten «Ingen rød løper til islamisten Erdogan».

De to lederne har svært ulik tilnærming til krigen mellom Israel og Hamas, og forholdet til Russland er høyst forskjellig.

De to Nato-allierte har likevel flere grunner til å gjennomføre besøket. Den tyrkiske presidenten står overfor viktige lokalvalg i mars neste år og håper på drahjelp fra allierte. Bedre tilgang til EUs indre marked og liberalisering av visumregler kan bidra til å øke støtten i viktige velgergrupper.

Migrasjon og Nato

Tyrkia spiller en sentral rolle i håndteringen av flyktningstrømmen til Europa. Det er et viktig spørsmål for Scholz, som leder en sårbar regjeringskoalisjon. Tyskland har tatt imot svært mange flyktninger de siste årene og merker nå hvilken effekt dette har på velferdsstaten.

Møtet finner sted dagen etter at Tyrkias nasjonalforsamling utsatte behandlingen av Sveriges Nato-søknad. Tyrkia og Ungarn er de eneste medlemslandene som ikke har ratifisert den svenske søknaden.

Det er også en stor tyrkisk befolkning i Tyskland. Omtrent tre millioner mennesker i Tyskland har tyrkisk bakgrunn.

Kalte Israel en terrorstat

Det er likevel situasjonen på Gaza som er den største utfordringen for forholdet. Tyrkia og Tyskland har inntatt svært ulike posisjoner i konflikten.

Tidligere denne uka kalte Erdogan Hamas en frigjøringsorganisasjon. Han sa også at Israel er en terrorstat med ubegrenset støtte fra vestlige land.

Tyskland er tradisjonelt en av Israels sterkeste støttespillere, men Scholz ville ikke kritisere Erdogans uttalelser direkte. Han sa likevel at flere av anklagene mot Israel er absurde.

Mange tolker Scholz’ manglende kritikk av Erdogan som et tegn på hvor viktig den tyske regjering synes det tyrkiske besøket er.

Mer fra Dagsavisen