Verden

Svensk polititopp: Ikke vært så farlig i landet siden 1945

Unge som ikke har våpenerfaring, brukes til bestillingsdrap, ifølge den svenske polititoppen Jale Poljarevius. Han mener det øker faren for drap på uskyldige.

Med bakgrunn i dette mener Poljarevius, som er etterretningssjef for politiet i Midt-Sverige, at situasjonen i landet ikke har vært så farlig siden 1945, ifølge SVT.

Han forteller at tallet på mindreårige som dras inn i grove forbrytelser, øker, og at de utfører stadig grovere voldskriminalitet. Konsekvensen er at flere uskyldige rammes, ifølge polititoppen.

Nabo drept

Den siste tiden har vårt naboland blitt rammet av en lang rekke gjengrelaterte voldshendelser. Blant annet ble en mann i Uppsala, nord for Stockholm, skutt og drept på vei til jobb. Han var naboen til en gjengkriminell.

Ifølge Jale Poljarevius blir det stadig vanligere at lederskikkelser utnytter unge ved å få dem til å gjøre forbrytelser og ta straffen. Mange skal ha blitt presset til å ta korte straffer for å bli fullverdige gjengmedlemmer.

Maks fire år i fengsel

– Man bruker deres unge alder, for man vet at Sverige ikke har et system som fungerer for ungdommer når det gjelder grove forbrytelser. Du kan drepe noen, og så får du to-tre års fengsel, maksimalt fire. Du får ikke mer, sier Poljarevius.

Han sier de kriminelle benytter seg av personer som overhodet ikke kan håndtere våpen.

– De er selv redde, kanskje til og med truet, og veldig unge. For å våge å gjøre handlingene doper de seg. Og i motsetning til hva de tror, gjør dopet at man blir enda dårlige til å gjøre det man skal, sier polititoppen.

– Redd og sjokkert

Senest natt til mandag ble det skutt mot en leilighet i Henden sør for Stockholm.

– En ukjent person eller flere ukjente personer har skutt mot døren til en leilighet. Det befant seg personer i leiligheten, men ingen er skadd, sier Mats Eriksson ved Stockholmspolitiet til avisa Expressen.

Avisa har i natt også snakket med en nabo i området, som melder om stort politioppbud.

– Jeg er redd og sjokkert, sier naboen til avisa.

I Norrköping holder nå foreldre barna sine hjemme fra skolen. Grunnen er at en ansatt ved skolen er i slekt med en som er en del av den pågående gjengkonflikten, og foreldrene er redde for at volden skal nå skolegården, skriver Aftonbladet.


Krisemøte

I løpet av de siste ti dagene har sju personer blitt skutt og drept i Sverige, i det som beskrives som gjengoppgjør.

Nå varsler den svenske regjeringen et krisemøte i Rådet mot organisert kriminalitet tidlig denne uka for å se hva svenske myndigheter kan gjøre for å forebygge at barn og unge blir rekruttert til gjengene, opplyser Sveriges justisminister Gunnar Strömmer fra Moderaterna til SVT.

Rådet er sammensatt av rikspolitisjefen, sjefen for politiets nasjonale operative avdeling, statsadvokaten, tolldirektøren og direktørene ved svenske Økokrim og Skatteverket. I møtet denne uka vil også representanter fra skolene, kommunene og sosialtjenesten delta.

Mer fra Dagsavisen