Verden

Amerikansk flyangrep i Somalia etter al-Shabaab-angrep

USA har gjennomført et luftangrep mot al-Shabaab i Somalia etter at den militante gruppa stormet en militærbase med styrker fra Den afrikanske union (AU)

Ugandiske soldater var utstasjonert på basen som fredag ble angrepet i Bulo Marer, 12 mil sørvest for hovedstaden Mogadishu.

USA utførte deretter et luftangrep mot opprørerne, som er tilknyttet al-Qaida, i nærheten av Bulo Marer, bekrefter den amerikanske Afrika-kommandoen lørdag kveld. Våpen og utstyr som al-Shabaabs krigere hadde tatt, ble ødelagt, opplyses det.

Ukjent antall drepte

Angrepet startet da opprørere kjørte en bil fylt med sprengstoff inn i basen, noe som utløste skuddvekslinger, opplyser lokale innbyggere og en somalisk offiser. USAs Afrika-kommando sier deres «innledende vurdering er at ingen sivile ble såret eller drept» i deres militæroperasjon.

Ugandas president Yoweri Museveni bekreftet lørdag kveld at ugandiske soldater ble drept eller såret, uten å oppgi noe antall.

Soldatene tjenestegjorde i AUs fredsbevarende styrke Atmis, som heller ikke har oppgitt noen tapstall.

– 800 opprørere

Presidenten hevder hele 800 opprørere gikk til angrep, og at de ugandiske soldatene ble tvunget til å trekke seg tilbake til en base rundt ni kilometer unna.

– Kondolanser til landet og familiene til dem som døde, sier Museveni.

Ifølge presidenten opptrådte «noen av soldatene der ikke som ventet, de fikk panikk, noe som gjorde at de ble uorganiserte. Al-Shabaab utnyttet det for å storme basen og ødelegge noe av utstyret».

Hevder 137 ble drept

Al-Shabaab hevdet i en uttalelse fredag at de drepte 137 soldater ved basen. Gruppa pleier å oppgi andre tall på ofre enn myndighetene.

AU-styrker har vært i Somalia siden 2007 for å hjelpe sentralregjeringen i kampen mot opprørerne. Somaliske regjeringsstyrker, AU-styrken og alliert milits startet i august i fjor en offensiv mot al-Shabaab.

De har gjenerobret flere landsbyer, men den ytterliggående islamistgruppa kontrollerer fortsatt store deler av landet.

Mer fra Dagsavisen