Verden

Foreslår hardt skattetrykk for rike amerikanere: – De klarer seg fint

Den uavhengige senatoren Bernie Sanders foreslår at all inntekt over 1 milliard dollar skal skattes 100 prosent.

Det sier han i et intervju med Chris Wallace, i programmet «Who’s Talking to Chris Wallace?» som går på HBO Max, melder The Guardian.

Sanders fikk der spørsmål om han rett og slett sier at når man har tjent 999 millioner dollar, bør regjeringen konfiskere resten av amerikaneres eventuelle inntekt.

– Ja, bekreftet han.

– Du kan være uenig med meg, det er greit, men jeg tror folk får det til å gå rundt med 999 millioner dollar. Jeg tror de klarer seg fint.

Få eier mest

Tidligere i intervjuet ble det nevnt hvordan Sam Walton gjorde sin bedrift Walmart til den største private arbeidsgiveren i USA, takket være familiens nettoformue på rundt 225 millarder dollar.

Sanders kontret med at Walmart i mange tilfeller betaler det han kalte sultelønn til sine 1,2 millioner ansatte. Til tross for hvor rike Waltons-familien er.

– Mange av arbeiderne deres er på Medicaid eller matkuponger. Med andre ord, skattebetalerne subsidierer den rikeste familien i landet. Synes jeg det er riktig? Nei, det gjør jeg ikke, sa han.

– Du kan ha en levende økonomi uten at noen få mennesker eier mer rikdom enn den nederste halvdelen av det amerikanske samfunnet til sammen.

Mer fra Dagsavisen