Verden

Finland er formelt innlemmet i forsvarsalliansen Nato

– Vi kan nå erklære at Finland er Natos 31. medlemsland, sa USAs utenriksminister Antony Blinken for få minutter siden.

Det skjedde idet Finlands utenriksminister Pekka Haavisto overrakte Finlands tilslutningsdokumenter til sin amerikanske kollega Antony Blinken i Brussel tirsdag.

Om kort tid heises Finlands flagg utenfor forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

Flere toppolitikere, blant annet Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, har slått fast at dette er en historisk dag. Både Stoltenberg og Blinken har også vært nøye med å uttale at Finlands tilslutning til alliansen er tett knyttet opp til Russlands invasjon av Ukraina i fjor.

– Realiteten er at dette er et resultat av krig i Ukraina. Finland har også en historie som forteller dem om brutaliteten en krig kan utgjøre, sa Stoltenberg tirsdag formiddag med henvisning til Vinterkrigen mellom 1939 og 1940.

– Jeg er fristet til å si at dette kanskje er den eneste tingen vi kan takke Vladimir Putin for. Nok en gang har han fremskyndet noe han hevder han vil forhindre gjennom Russlands angrepskrig, sa Blinken.

På Twitter skriver Finlands statsminister Sanna Marin at Finland «går inn i en ny æra som medlem av Nato».

– Jeg er stolt av Finland og finnene. Vår nasjon har handlet i en samlet front gjennom denne historiske prosessen. Takk til våre allierte for deres tillit. Sammen er vi enda sterkere, skriver hun.

En stor ære

På pressekonferansen med Finlands president Sauli Niinistö sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at det er en stor ære å ønske Finland velkommen.

– Fra i dag henger 31 flagg sammen som et symbol for samhold og solidaritet, sa Stoltenberg.

Han la også vekt på Sverige, som foreløpig ikke får slutte seg til alliansen på grunn av Tyrkias og Ungarns vegring.

– Jeg er svært stolt av å ønske Finland velkommen som et fullt medlem av vår allianse, og jeg ser fram til å ønske Sverige velkommen så snart som mulig.

Zelenskyj gratulerer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gratulerer også Finland i en tweet.

– Hjertelige gratulasjoner til Finland og president Niinistö som har sluttet seg til Nato på 74-årsdagen for at organisasjonen ble grunnlagt. Nato ble den eneste effektive sikkerhetsgarantien i regionen på grunn av russisk angrepskrig. Vi venter at Nato-toppmøtet i Vilnius vil føre Ukraina tettere på vårt euroatlantiske mål, skriver Zelenskyj i en tweet.

Nato-ekspert om Finland: Historisk for Europa

– Det er en historisk begivenhet. Først og fremst for Finland, men også for europeisk sikkerhet, sier Nupi-forsker Karsten Friis til NTB.

Han har Nato som en av sine ekspertiser og har selv tjenestegjort for forsvarsalliansen i Kosovo.

– Finland blir nå med i en kollektiv avskrekking mot Russland, og vil bringe både ressurser og erfaringer inn i alliansen, sier Friis.

– Russland har lite å svare med

Han sier at det er Vladimir Putins skyld at Finland nå innlemmes i Nato. Finnene ønsket seg inn i Nato etter å ha sett Russland gå til fullskala krig mot Ukraina. I likhet med Norge deler også Finland grense med Russland.

– Ironisk nok er det Russland som har gjort at dette skjer. Som så ofte ellers får Putins handlinger motsatt effekt. Vestlig samhold har vel aldri vært sterkere enn nå, sier Friis.

Han sier at det ikke er så mye Russland kan gjøre for å reagere på dette på kort sikt.

– Nesten alle styrkene er opptatt i Ukraina. På lengre sikt kan de nok bygge opp et sterkere forsvar mot Finland, sier Friis.

Tror Sverige følger etter

Nupi-forskeren sier at Nato blir styrket i nordområdene og at det også vil påvirke Norge.

– Det styrker oss i nord, gjennom tettere samarbeid i luften og til lands. Vi får flere ressurser å trekke på. Men vi må også bidra mer til å motta allierte forsterkninger til Finland via Norge, sier Friis.

– Hva tror du om Sveriges Nato-søknad nå?

– Jeg er fortsatt optimist og tror de blir ratifisert i juni før Nato-toppmøtet i Vilnius, sier han.

---

Fakta om Nato

1949: Den nordatlantiske traktats organisasjon grunnlegges for å hindre videre sovjetisk ekspansjon og en ny bølge av europeisk militarisme. De tolv opprinnelige medlemslandene er USA, Canada, Storbritannia, Belgia, Danmark, Frankrike, Island, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal og Norge.

1952: Hellas og Tyrkia blir med når alliansen for første gang utvides.

1955: Vest-Tyskland blir medlem. Sovjetunionen og sju østeuropeiske land svarer med å danne den militære og sikkerhetspolitiske alliansen Warszawapakten.

1982: Spania blir Natos 16. medlem.

1991: Sovjetunionen oppløses. Det samme gjør Warszawapakten.

1994: Finland og Sverige blir med i Natos partnerskap for fred. Året etter slutter de seg også til EU. Dermed er de ikke lengre nøytrale, men forblir militært alliansefrie.

1999: Tre tidligere medlemsland i Warszawapakten, Tsjekkia, Ungarn og Polen, blir med i Nato.

2001: Som følge av terrorangrepet i USA 11. september, utløses for første gang Natos artikkel 5, altså at et angrep på ett Nato-land regnes som et angrep på hele forsvarsalliansen.

2002: Nato-Russland-rådet dannes for å hjelpe Natos medlemmer til å samarbeide med Russland om sikkerhetsspørsmål.

2003: Nato tar kommandoen over den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF).

2004: Sju nye land blir medlemmer, den største utvidelsen av Nato til dags dato. Dette er Bulgaria, Romania, Slovakia, Slovenia, Estland, Latvia og Litauen. De tre sistnevnte er de eneste tidligere sovjetrepublikkene som har sluttet seg til alliansen.

2009: Kroatia og Albania blir medlem.

2014: Nato suspenderer det meste av samarbeidet med Russland etter annekteringen av Krim.

2015: Nato avslutter Isaf-oppdraget i Afghanistan, men alliansen forblir i landet for å trene lokale sikkerhetsstyrker fram til Talibans maktovertakelse i 2021.

2017: Montenegro blir medlem.

2020: Nord-Makedonia blir Natos 30. medlem.

2022: Sverige og Finland søker om Nato-medlemskap etter Russlands invasjon av Ukraina. Planen var at de to landene skulle gå inn i alliansen samtidig. Men Tyrkia og Ungarn vegrer seg for å ratifisere Sveriges søknad.

Mars 2023: Det blir klart at Finland vil gå inn i Nato uten å vente på Sverige.

4. april 2023: Finland blir Natos 31. medlem.

---

Mer fra Dagsavisen