Verden

Kokainbruken øker i flere europeiske land

Bruken av kokain øker i flere land i Europa. Det viser en studie som baserer seg på analyser av avløpsvann.

De høyeste nivåene med kokainrester er funnet i Belgia, Spania, Portugal og Nederland.

Studien er den største av sitt slag til nå og er gjennomført av Lisboa-baserte European drugs monitoring agency (EMCDDA). Analysene omfatter daglige prøver av avløpsvann fra renseanlegg i 104 europeiske byer med til sammen 54 millioner innbyggere.

Prøvene er tatt over en ukes lang periode mellom mars og april i fjor. Målet var å se om det kunne finnes spor av kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy/MDMA, ketamin og cannabis. Resultatet er at bruken av stoffene er større enn det tidligere studier har vist.

– Dagens funn fra rekordmange 104 byer maler et bilde av et narkotikaproblem som er både utbredt og komplisert, med funn av alle seks substanser på nesten hvert eneste sted, sier EMCDDAs leder Alexis Goosdeel.

EMCDDA har registrert en trend med økende kokainbruk siden 2016.

For første gang har EMCDDA i den siste studien analysert etter spor av legemiddelet ketamin. De høyeste nivåene her er funnet i byer i Danmark, Italia, Portugal og Spania.

Ketamin brukes til narkose og smertelindring og kan være dødelig i høye doser. Veterinærer bruker blant annet stoffet til å bedøve store dyr som hester. Ketamin alles derfor også «hestedop».

Mer fra Dagsavisen