Verden

Dumaen vedtar å sette atomavtale på pause

Underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen vedtok onsdag å sette landets deltakelse i atomvåpenavtalen Ny Start på pause.

Vedtaket som ble fattet i dumaen onsdag er i tråd med president Vladimir Putins kunngjøring dagen før. Det er ventet at Føderasjonsrådet, det andre kammeret i nasjonalforsamlingen, godkjenner vedtaket senere på dagen.

I sin tale om rikets tilstand tirsdag erklærte Putin at han ville suspendere deltakelsen i atomavtalen.

Ny Start er den siste gjenværende avtalen om atomvåpenkontroll mellom USA og Russland. Den ble undertegnet i 2010 som en forlengelse av Start-avtalen fra 1991. Navnet er en forkortelse og står for Strategic arms reduction treaty (avtale om reduksjon av strategiske våpen).

Tidligere president Dmitrij Medvedev sier beslutningen er tvunget fram av det han hevder er en krigserklæring fra USA og andre Nato-land mot Russland. Dumaens leder gir USA skylden for at atomavtalen er satt til side.

– Ved å slutte å leve opp til sine forpliktelser og avvise vårt lands forslag i saker om global sikkerhet, har USA ødelagt rammeverket for internasjonal stabilitet, mener Vjatsjeslav Volodin.

Tirsdag kveld opplyste det russiske utenriksdepartementet at landet vil fortsette å følge Ny Start-avtalens begrensninger av antall atomstridshoder.

Mer fra Dagsavisen