Verden

Joe Biden er i Kyiv

Den amerikanske presidenten besøker Volodymyr Zelenskyj.

Saken er oppdatert

Den amerikanske presidenten, Joe Biden, var ventet i Warszawa. I stedet dro han til Kyiv i Ukraina, for å besøke Volodymyr Zelenskyj der.

– Etter ett år, består Kyiv. Og Ukraina består. Demokratiet består, sier Biden i en uttalelse skriver NTB.

– Da Putin satte i gang sin invasjon for nesten et år siden, trodde han Ukraina var svakt og vesten splittet. Han trodde han kunne holde ut lenger enn oss, men han tok grundig feil, sier den amerikanske presidenten.

Maktdemonstrasjon

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Tor Bukkvoll anser Joe Bidens Ukraina-besøk som et signal om at vesten står samlet i støtten til Ukraina.

– Det har også vært en del oppfordringer fra amerikansk side den siste tiden om at ikke Ukraina bør somle for mye med sin offensiv. Så det kan også ha en sammenheng med det også. Men uansett så er Biden på en Europa-tur og da er det naturlig å besøke Ukraina. Så det er et signal om at Vesten ikke er splittet og at Ukraina har all grunn til å tro de kan vinne denne krigen. Bare det at Biden kan reise til Kyiv og besøke Volodymyr Zelenskyj der er jo en demonstrasjon i russisk avmakt sammenlignet med det målet Russland hadde i begynnelsen av krigen, sier Bukkvold til Dagsavisen.

Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved FFI

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier de to diskuterte langtrekkende våpen under besøket.

The Economists utenriksjournalist Oliver Carroll har lagt ut video av Biden på tur rundt i Kyiv, omgitt av sikkerhetsfolk:

Samme dag som den amerikanske presidenten kom på besøk, gikk flyalarmen i Kyiv og i resten av Ukraina. Det var ingen umiddelbare meldinger om rakett- eller droneangrep.

Tjenestemenn i hovedstaden har varslet om økt risiko for angrep i forbindelse med at årsdagen for den russiske invasjonen nærmer seg. Fredag 24.februar er det ett år siden russiske styrker gikk til stormangrep på nabolandet Ukraina, skriver NTB.

Den 21. desember var Zelenskyj på besøk hos Biden i Det hvite hus i Washington DC.

Dagsavisen kommer tilbake med mer snart.


Mer fra Dagsavisen