Verden

Ukraina vil straffeforfølge grunnleggeren av Wagner-gruppen

Den ukrainske riksadvokaten har startet etterforskning av grunnleggeren av det private militærselskapet Wagner. – Kom til Bakhmut, svarer Wagner-sjefen.

Jevgenij Prigozjin, grunnleggeren av Wagner, anklages for en rekke lovbrudd av Ukrainas riksadvokat. Det melder den uavhengige russiske avisen Meduza, og avisen The Guardian.

Ifølge Meduza sier riksadvokat Andriy Kostin i en pressemelding at Prigozjin er direkte ansvarlig for tusenvis av krigsforbrytelser.

– Det er på tide å avslutte den blodige turneen til russere som gjemmer seg under navnet til den berømte komponisten. Rettferdighetens hammer er alltid sterkere enn anarkiets slegge, sa Kostin.

Riksadvokaten mener blant annet at Wagner-gruppen, under Prigozjin ledelse, har krenket Ukrainas territorielle integritet.

Ber om møte i Bakhmut

I en uttalelse lagt ut på Wagners offisielle Telegram-konto sier Prigozjin at han har ingen planer om å dra til Kyiv for å bli avhørt av ukrainske myndigheter.

– Min reise til Kyiv er helt klart utelukket, sier han.

Oligarken Jevgenij Prigozjin, som har fått tilnavnet «Putins kokk», skal tilsynelatende ha innrømmet at Russland har blandet seg inn i amerikanske valg.

I stedet foreslår han at partene kan møtes i Bakhmut, byen hvor Wagner har vært involvert i harde kamper mot ukrainske styrker den siste tiden.

– Kom til Bakhmut, så kan vi sitte stille og diskutere alt, sier Wagner-lederen.

---

Dette er Wagner-gruppen:

  • Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.
  • Hvor mange fra gruppen som har deltatt for Russland i krigen i Ukraina, er ikke kjent. Ifølge britisk etterretning har rundt 1.000 soldater fra Wagner-gruppen kriget i Ukraina, mens andre eksperter mener det er snakk om over 20.000 personer – mange av dem rekruttert fra russiske fengsler.
  • Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.
  • Leiesoldater fra Wagner-gruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.
  • Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og blir trolig finansiert av oligarken Jevgenij Prigozjin. Prigozjin omtales til tider som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.
  • EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagner-gruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.
  • Fredag 13. januar ble Andrej Medvedev, en tidligere avdelingsleder i Wagner-gruppen, pågrepet i Pasvik. Han har søkt asyl i Norge etter å ha vært på flukt etter at han 6. juli rømte da kontrakten med gruppen gikk ut.

Kilder: TT, BBC, NTB

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: