Verden

Voldsspiral i Stockholm kobles til drapet på rapartisten Einár

Den siste gjengrelaterte voldsspiralen i Stockholm har røtter i to ulike konflikter, hvorav den ene ser ut til å være koblet til den drepte rapartisten Einár.

Det mener SVTs krimreporter Diamant Salihu.

I jule- og nyttårshelgen har det vært en rekke eksplosjoner, skyteepisoder og drap i Stockholmsområdet. Motivene bak ugjerningene er uklare, men i den ene konflikten har flere av angrepene vært rettet mot personer som har vært innblandet i eller blitt anklaget for kriminalitet mot Einár.

– Men om det virkelig er snakk om ulike former for hevnangrep, er det vanskelig å si med sikkerhet, sier Salihu.

Einár, som egentlig het Nils Grönberg, ble skutt og drept i et boligområde i Hammarby sjöstad sør i Stockholm i oktober 2021. Ingen er pågrepet for drapet på 19-åringen, som selv hadde vært innblandet i gjengkriminalitet, både som offer og gjerningsperson.

– Opptrapping

Natt til mandag eksploderte det to steder i Stockholm: Bagarmossen i sør og Grimsta i nordvest.

Politiet mener de har en god oversikt over hvem som står bak volden, og flere personer er pågrepet.

– Vi befinner oss i en opptrapping av voldsnivået, sier Max Åkerwall ved Stockholms-politiet til SVT.

Flere yngre

Ifølge politiet er det flere yngre personer som begår grov kriminalitet nå enn tidligere.

– Det er mange pågående konflikter parallelt med hverandre i Stockholm. Tidligere relativt stabile nettverk er blitt rykket opp, og gamle allianser gjelder ikke fullt ut lenger. Det gjør arbeidet vanskeligere for oss, sier han.

Den andre konflikten ser ut til å være koblet til kampen om narkotikamarkedet i Hässelby nordvest i Stockholm. Også her er rapmiljøet involvert.

Ifølge Aftonbladet var eksplosjonen som rammet en boligblokk i Grimsta natt til mandag, trolig rettet mot en kjent rapper med millioner av tilhørere på Spotify. Ingen ble skadd i eksplosjonen.

Ødelagt vennskap

En av de fire som er pågrepet, er også en kjent rapper, som har fått flere priser for musikken sin. De to rapperne skal tidligere ha vært venner, men befinner seg nå på hver sin side av bandekrigen, ifølge Aftonbladet.

Eksplosjonen antas å være en hevn for drapet på en mann i 20-årene i Vällingby nyttårsaften.

Både Vällingby, Grimsta og Hässelby ligger i det samme området nordvest i Stockholm.

Bagarmossen ligger sør for Stockholm, i samme område som Einár ble drept.

Mer fra Dagsavisen