Verden

Skyting er vanligste dødsårsak for barn i USA

Drap med skytevåpen har gått forbi trafikkulykker som viktigste dødsårsak for barn i USA.

Mellom 1999 og 2020, ble 38.362 amerikanske barn drept med ulike våpen. De langt fleste med skytevåpen, både håndvåpen og større varianter, som rifler.

Det gjør drap ved bruk av skytevåpen til den viktigste dødsårsaken for amerikanske barn. Det viser en ny studie utført av America’s Health Rankings, som samler inn og analyserer statistikk om folkehelse i USA.

Yngre barn blir oftest skutt av et familiemedlem, mens eldre barn oftest blir skutt av en bekjent, viser en studie publisert i helsetidsskriftet Jama Pediatrics.

Andre dødsårsaker

Antallet barn som blir skutt til døde, øker stadig. Siden 2019 har økningen vært på over 30 prosent.

Dermed har drap med skytevåpen gått forbi trafikkulykker som vanligste dødsårsak for amerikanske barn. På tredjeplass kommer forgiftning, inkludert narkotikarelaterte dødsfall som overdoser. På fjerdeplass følger kreft, som er den sykdommen flest barn dør av.

Svarte gutter

For de yngre barna er skytingen ofte lenket til andre voldelige episoder og generell omsorgssvikt. For ungdom skjer skytingen aller oftest etter krangel og mindre lovbrudd, i en del tilfeller linket til narkotika. Det skriver forskerne i Jama Pediatrics.

Gutter blir oftere skutt enn jenter. Svarte barn og urinnvånere (inuitter og indianere) blir oftere drept enn hvite barn og barn med asiatisk kulturbakgrunn. Fra 2018 til 2020 økte antallet drap på svarte barn med 16,6 prosent.

Det betyr at det, statistisk sett, er farligst å være svart gutt, og tryggest å være hvit jente, i USA.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen