Verden

Stort energigjennombrudd i USA – forskere har skapt energi i fusjonsreaktor

USAs energiminister kunngjorde tirsdag et stort gjennombrudd – forskere har fått mer energi ut av en kontrollert fusjonsreaksjon enn det som er har brakt inn. Den norske olje- og energiministeren gratulerer USA.

– Dette er en viktig milepæl for vitenskapsfolkene og de ansatte ved Lawrence Livermore National Ignition Facility, som har viet karrieren sin til å se fusjonskraft bli en realitet. Denne milepælen vil utvilsomt føre til flere oppdagelser, sier Jennifer Granholm på en pressekonferanse tirsdag.

– Sånn ser det ut når USA går i ledelsen, og dette er bare begynnelsen, legger hun til.

Kontrollert fusjon regnes som et stort steg i retning ren energi. Det vil også bidra til å gjøre oss mindre avhengige av fossilt brensel, skrev CNN rett før kunngjøringen.

Gjennombruddet åpner også flere muligheter for bruk i forsvarsteknologi.

Fusjon er den kjernefysiske prosessen som er kilden til solens energi. Den er allerede brukt i hydrogenbomber, men utfordringen har vært å hente ut energi fra en kontrollert fusjon.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ser lyst på energigjennombruddet i amerikansk forskning, men vil ikke forhaste seg med noen konklusjon.

– Jeg er alltid glad for utviklingen av teknologi som kan være med på å løse verdens energiproblemer, særlig utslippsfrie løsninger, sier Aasland til NTB etter at USAs energiminister kunngjorde et stort gjennombrudd. Amerikanske forskere har fått mer energi ut av en kontrollert fusjonsreaksjon enn det de har tilført prosessen.

Aasland sier at de alltid følger nøye med på nye teknologiske løsninger, men at det er for tidlig å si noe konkret.

– Likevel, dette er spennende og vi gratulerer forskerne i USA med gjennombruddet.

Mer fra Dagsavisen