Verden

Varmeste oktober noensinne målt i Europa, ifølge EU

Aldri tidligere er det blitt registrert en så varm oktobermåned i Europa, ifølge EUs klimaovervåkingsprogram Copernicus.

Meldingen om den nye varmerekorden kommer samtidig som verdens ledere er samlet til klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt.

Gjennomsnittstemperaturen i måneden var 2 grader høyere enn referanseperioden mellom 1991 og 2020.

– De alvorlige konsekvensene av klimaendringene er meget tydelige i dag, og vi trenger ambisiøs klimahandling på COP27, sier Samantha Burgess, nestleder for C3S, som er forkortelsen for EUs klimaovervåkingsprogram.

Det er allerede meldt om varmerekorder i flere EU-land.

I Frankrike var gjennomsnittstemperaturen i oktober den høyeste som noen gang er målt. Den forrige rekorden fra 2001 ble slått med solid margin.

Saken fortsetter under videoen

Samme type oktober-rekord ble satt i Spania, der store deler av året vært historisk varmt. Også i juli og mai var gjennomsnittstemperaturene her rekordhøye.

– Det er ingen tvil om at dette er ekstremt, sa klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB i forkant av klimatoppmøtet.

– Mitt inntrykk er at det har vært mer eller mindre kontinuerlig varmt hele sommeren og langt utover høsten, la han til.

Også i Norge ble det registrert en ny varmerekord i oktober. På Lista fyr ble det registrert en like høy gjennomsnittstemperatur som den varmeste oktobermåneden som er målt siden 1867.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: