Verden

Se videoer: Slik ser det ut i Florida etter orkanen Ian

Hus knust til pinneved. Båter slengt oppi trær. Tre uker etter at orkanen Ian traff Fort Myers Beach i Florida ser det fortsatt ut som en slagmark.

FORT MYERS BEACH (Dagsavisen): Orkanen Ian traff Floridas vestkyst 28. september etter å ha herjet på Cuba dagen før. Tre uker senere har Dagsavisen besøkt området. Veiene er ryddet, men det ligger hauger av vrakrester langs veikantene og der det en gang har ligget hus.

Sand ligger i dyner langt inn på land. Enkelte innbyggere rydder i restene. Politi og ryddemannskaper arbeider fra morgen til kveld i området som normalt er en populær turistdestinasjon med en langstrakt strand.

Butikker, kafeer og privatboliger er borte. Store hus står igjen som skall med et kaos av møbler inni.

Døde

I Florida var Fort Myers Beach et av de aller verst rammede områdene. 14 døde her, og ifølge den lokale brannsjefen var det 500 som valgte ikke å evakuere.

Etter å ha truffet Floridas vestkyst tok Ian seg videre nordøstover på tvers av Florida og Atlanterhavet før den traff land i South Carolina.

Av de 126 som mistet livet i orkanen i Florida og North Carolina, vet man alderen på 96 av dem, og minst 70 av dem var 60 år eller eldre, skrev The New York Times nylig.

Nest dødeligste

Florida-senator Marco Rubio fra Republikanerne har bedt Kongressen om 33 milliarder dollar i katastrofehjelp etter orkanen Ian, men har sagt at summe kan bli endret etter hvert som man vet mer om kostnadene.

Det er mulig en hjelpepakke vil la vente på seg, da Kongressen ikke skal komme sammen før 14. november, etter kongressvalget.

Rubio og Floridas andre senator, Rick Scott, som også er republikansk, sendte et brev tidligere i oktober der de ba kongressen om hjelp slik at Florida kan bygge opp etter ødeleggelsene og hjelpe innbyggere å starte livet sitt igjen.

– Orkanen Ian vil bli husket og gransket som en av de mest ødeleggende orkanene som har rammet USA, skrev de.

Ian er den nest dødeligste stormen som har rammet USA etter årtusenskiftet, men orkanen Katrina i 2005 ble langt mer dødelig; den tok rundt 1.800 menneskeliv og la store deler av New Orleans i ruiner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: