Verden

Andersson nekter å svare på om Tyrkia har fått løfte om utlevering av navngitte personer

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) avkrefter ikke Tyrkias påstand om at Sverige har lovet å utlevere «terrorister» til Tyrkia for å bli med i Nato.

– Jeg har vært statsråd i åtte år, og jeg har aldri uttalt meg om det som blir sagt i forhandlingsrommet, sa Andersson på en pressemøte under Almedalsveckan, som startet på Gotland søndag.

Uttalelsen kommer på bakgrunn av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans påstand om at Sverige har lovet å utlevere 73 «terrorister» til Tyrkia for at landet skal godta svenskenes Nato-søknad.

På spørsmål om en slik utleveringsavtale var en del av Nato-avtalen med Tyrkia, svarer Andersson kun at Sverige vil fortsette å respektere nasjonale og internasjonale lover.

– Ikke vær bekymret

Andersson understreket søndag at ingen svenske statsborgere vil bli utlevert, og at avgjørelsen vil være opp til uavhengige myndigheter og domstoler.

– Hvis du ikke er involvert i terrorisme, trenger du ikke bekymre deg, sa Andersson.

Almedalsveckan er hennes første politiske møte siden Nato-toppmøtet i Madrid i slutten av juni. Svenske partiledere er samlet til en uke med politiske samtaler på i Visby på Gotland, lik Arendalsuka i Norge.

Flere av spørsmålene søndag gjaldt avtalen Sverige hadde inngått med Tyrkia for at Erdogan skulle oppheve sitt veto mot et svensk Nato-medlemskap.

Rask og grundig behandling

Vetoet kom på bakgrunn av det Tyrkia anser som Sveriges støtte til påståtte kurdiske «terrorister», blant annet det kurdiske arbeiderpartiet PKK. Det bor mange kurdere i Sverige, og flere har vært bekymret for hva Nato-avtalen betyr for dem som er på Tyrkias «terrorliste».

I avtalen mellom Tyrkia, Finland og Sverige 28. juni lovet de to nordiske landene å inngå utleveringsavtaler med Tyrkia og sikre rask og grundig behandling av eksisterende utleveringsbegjæringer fra Tyrkia knyttet til terrormistenkte personer.

Det er ikke gjort løfter om utfallet av sakene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen