Innenriks

To kvinner pågrepet for Sian-påkjørselen – nekter straffskyld

Ingen av de to kvinnene som er siktet for å ha kjørt på bilen med Sian-lederen på E6 fredag, erkjenner straffskyld. Politiet sier saken er alvorlig.

Av Snorre Schjønberg / NTB

Det var lørdag at bilen med de to kvinnene kjørte inn i en bil der blant andre Sian-leder Lars Thorsen satt. En video av hendelsen viser at bilen kjører inn i Sian-bilen flere ganger etter at en koran ble brent i et veikryss. De to kvinnene var til stede der og fulgte etter Sian-bilen.

Kvinnene er siktet for grov kroppsskade.

– Det kan bli aktuelt å utvide siktelsen, men det er foreløpig for tidlig å si noe om, politiadvokat Aase Schartum-Hansen.

Amper stemning

Kort tid før påkjørselen ble en koran påtent i et veikryss på Mortensrud i Oslo. En video viser at flere kommer til stedet, og det blir amper stemning før Sian-lederen og hans følge kjører videre.

Det var to kvinner i bilen som kjørte inn i Sian-lederen. Begge var til stede da koranen ble brent. Den ene kvinnen tok med seg den utbrente boka inn i bilen før de kjørte etter Sian-lederen.

Bilen kjører flere ganger inn i Sian-lederens bil før de kommer ut på E6.

Deretter stanser Sian-lederen sin bil, mens personbilen kjører et par hundre meter videre og stanser på motorveien. Sian-lederen kjører så forbi, før personbilen kjører inn i Sian-lederens bil, som kjører av veien, ruller rundt og havner på taket.

Nekter straffeskyld

Ingen av de to kvinnene som er siktet for å ha kjørt på bilen med Sian-lederen på E6 fredag, erkjenner straffskyld.

Det opplyser politiadvokat Aase Schartum-Hansen i Oslo politidistrikt til NTB. Begge de to kvinnene er nå pågrepet, bekrefter kommunikasjonssjef Unni Grøndal i Oslo-politiet til NTB.

Kvinnene hevder påkjørselen skjedde i selvforsvar, sier politiadvokaten.

Ikke avhørt

De to forklarte seg på stedet, men har ikke vært i ytterligere avhør.

– Sjåføren har fått tilbud om å avgi forklaring, men har ikke ønsket dette, sier politiadvokaten.

Politiet ønsker å få en ytterligere forklaring fra passasjeren i bilen også.

– Det kan bli en alvorligere siktelse eller mindre alvorlig, sier hun.

Politiadvokaten vil ikke si noe om hva Thorsen eller de andre som satt i bilen som ble påkjørt, har forklart.

– Vi skal gjennomføre flere avhør, sier hun.

Gjennomfører sikkerhetssamtaler

Påkjørselen skjedde midt på motorveien på E6, noe politiet ser svært alvorlig på.

– På generelt grunnlag er det veldig alvorlig å foreta en påkjørsel på en motorvei, sier politiadvokaten.

Politiet vurderer om det er fare for reaksjoner eller opptøyer som følge av hendelsen. Det gjøres også vurderinger av sikkerheten til de involverte.

– Det blir gjennomført sikkerhetssamtaler med de involverte, og tiltak vurderes fortløpende, sier Schartum-Hansen.

Ole Petter Drevland er forsvarer for kvinnen som var passasjer.

– Hun har forklart seg for politiet. Jeg vil ikke kommentere hva hun har forklart. Nå skal politiet etterforske saken, sier Drevland til NTB.

Det er ikke snakk om varetektsfengsling av kvinnen, opplyser han. Han har foreløpig ikke mottatt siktelsen.

– Alvorlig

Grete Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, sier at politiet ser alvorlig på saken. Politiet ser ikke en sammenheng mellom påkjørselen og masseskytingen i Oslo forrige helg.

Det var fem personer i Sian-bilen som havnet på taket. Fire av dem ble kjørt til legevakta og én ble kjørt til sykehus. Ingen ble alvorlig skadd.

Advokat John Christian Elden, som er bistandsadvokat for de fem Sian-medlemmene, mener at en siktelse for drapsforsøk bør vurderes.

– Jeg regner med politiet ser på hele saken med åpent sinn. Det mest naturlige er å vurdere drapsforsøk eller kroppsskade, sier han til NTB.

Han kaller det et angrep på ytringsfriheten.

– Mine klienter har det bra. De har kommet fra angrepet trygt og greit, men er forundret over at et slikt angrep på ytringsfriheten kan finne sted i Norge, samtidig som de er glad for at PST og politiet alltid beskytter dem, sier Elden til Dagbladet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen