Verden

Topp-republikaneren om valgjuks-utspill: – Vi har ett ord for dette: Galskap

Republikaneren Liz Cheney går hardt ut mot påstand på Trump-møte i byen Casper, USA.

– Vi har ett ord for dette her i Wyoming. Galskap, skrev Cheney på sin Twitter-konto etter onsdagens folkemøte for ekspresident Donald Trump i Casper.

Cheney, som spås en vanskelig kamp mot den Donald Trump-støttede kandidaten Harriet Hageman i primærvalget senere i år, lot seg ryste av utspillet fra forretningsmannen Mike Lindell på møtet, skriver medier som The Hill og Business Insider.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

– Farlig og feil

Lindell ytret påstander om det han mener var valgjuks i Wyoming i presidentvalget i 2020, der Donald Trump tapte for nåværende USA-president Joe Biden.

– Enhver politiker som sier noe annet, er en forræder. Hundre prosent, sa Lindell i et intervju med Cowboy State Daily, et lokalt nettsted.

Mike Lindell i samtaler med reportere på folkemøtet i Casper tidligere denne uken.

Han hevder over 20.000 stemmer ble «stjålet» i Wyoming, da i Bidens favør. Trump vant for øvrig staten med klar margin i 2020.

– Dette er både farlig og feil, repliserte Tammy Hooper, Cheneys valgkampleder, ifølge The Hill. Hun la til at ledelsen i Det republikanske partiet har en plikt til å fordømme slike uttalelser.

Lindell er en «konspirasjonsteoretiker som har gått av hengslene», tordner Hooper, ifølge Business Insider. Forretningsmannen er en av mange som saksøkes av selskapet Dominion for ærekrenkelser. Lindell støtter sågar en kampanje for å stoppe bruken av Dominions valgautomater i fremtidige valg, skriver nettstedet.

Donald Trumps påstander om valgfusk i 2020-valget har gjentatte ganger blitt tilbakevist. Ekspresidenten har ikke lagt fram dokumentasjon som kan bevise påstandene hans.

Så sent som ved årsskiftet fra 2020 til 2021 så det ut til at Liz Cheney (54) hadde en lys framtid i Det republikanske partiet. Men dette endret seg da hun stemte for å stille Trump for riksrett etter stormingen av Kongressen 6. januar i fjor. Ekspresident Trump har blant annet kalt 54-åringen «et fjols og en krigshisser» som ikke har noe å gjøre i partiets ledelse i etterkant av dette.

I mai i fjor ble Cheney kastet som republikanernes tredje øverste leder i Representantenes hus. Hun har likevel stått ved sin kritikk av Trumps påstander om valgjuks.

---

Fakta om stormingen av Kongressen i USA

* Tusenvis av Donald Trump-tilhengere var 6. januar i fjor samlet i Washington for å protestere mot valgresultatet og vise sin støtte til den da avtroppende presidenten.

* I en tale til dem gjentok Trump de udokumenterte påstandene om omfattende valgfusk og oppmuntret de frammøtte til å gå mot kongressbygningen på Capitol Hill.

* Demonstrantene fulgte oppfordringen og stormet deretter Senatet, der senatorene var i ferd med å godkjenne valgresultatet.

* Anslagsvis 2.000 demonstranter tok seg inn i bygningene der de folkevalgte gjemte og barrikaderte seg før de ble evakuert.

* En av demonstrantene ble skutt og drept av vakter da hun forsøkte å trenge seg inn en barrikadert dør, og en politimann døde senere av skader han ble påført. Tre andre døde i det politiet betegner som medisinske nødhendelser.

* Over 50 politifolk ble skadd i sammenstøtene.

* Samtidig med stormingen av kongressbygningen, tvitret Trump nok en gang at valget var stjålet fra ham. Han la også ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men ba dem om å gå hjem.

* Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressmedlemmene seg igjen i Senatet og Representantenes hus, hvor Bidens valgseier etter hvert – lenge på overtid – ble formelt godkjent av visepresident Mike Pence og Kongressen.

* Flere enn 720 personer er hittil tiltalt etter stormingen. Over 100 av dem er pågrepet, og minst 25 er terrorsiktet. Nærmere 70 er dømt.

---

Mer fra Dagsavisen