Verden

Finske og svenske aviser: Sverige og Finland enige om mulig felles Nato-søknad i mai

Finske Iltalehti og svenske Expressen melder at Finland og Sverige er enige om å sende sine mulige Nato-søknader samtidig. Det kan skje allerede midt i mai.

Saken oppdateres

Det skriver Iltalehti.

Svenske regjeringskilder bekrefter opplysningene overfor Expressen og sier at det er en avtale mellom landene.

Ifølge den svenske avisen kan søknadene legges inn i løpet av uke 20, altså en gang mellom 16. og 22. mai. Finlands president Sauli Niinistö skal på statsbesøk til Sverige 17. og 18. mai.

Fra før har Finland uttrykt et tydelig ønske overfor Sverige om at landene skal handle sammen og sende inn en felles søknad om Nato-medlemskap.

Flertall i Sverige

Det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna skal fatte en beslutning om Nato-spørsmålet i partiledelsen senest 24. mai. Fra før har de fire borgerlige partiene gått inn for svensk Nato-medlemskap, og dermed er det flertall i Riksdagen. I tillegg har Sverigedemokraterna åpnet for å skifte mening.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte i begynnelsen av april at søknadsprosessen kan gå ganske raskt for Sverige og Finland. Han mener ingen land er nærmere organisasjonen enn disse to.

Sverige, Finland og Nato har allerede et nært samarbeid, og ifølge flere svenske medier kan det gjøre at den formelle vurderingen av søknaden kan gå svært fort. Så må Natos medlemsland ratifisere et tillegg til Atlanterhavspakten, som utgjør grunnlaget for hele alliansen.

Må godkjennes av hvert land

Den svenske avisen Dagens Nyheter erfarer at tillegget kan legges fram foran Nato-toppmøtet i Madrid i slutten av juni.

Til slutt må tillegget ratifiseres av alle 30 medlemsland. Dette kan ta en del måneder, og foregår på ulike måter i hvert land. I USA må Senatet godkjenne protokolltillegget med to tredelers flertall, mens i Storbritannia trenger ikke parlamentet gjennomføre noen formell avstemning.

Dermed kan Sverige og Finland være medlemmer i Nato i løpet av høsten.

Mer fra Dagsavisen