Verden

Tsunamivarsel i flere land etter undersjøisk vulkanutbrudd

Både USA og Japan har sendt ut tsunamivarsel etter utbruddet i en undersjøisk vulkan nær øystaten Tonga i Stillehavet.

– En tsunami har blitt bekreftet, og noen virkninger av den kan ventes, sier USAs nasjonale værtjenestes tsunamivarslingssenter lørdag, skriver CBS.

Varselet i USA gjelder for hele vestkysten, fra California nær grensen til Mexico og videre opp til Alaska.

På Hawaii, som er en amerikansk delstat i Stillehavet, har tsunamibølger allerede ført til mindre oversvømmelser på tvers av øyene. Det er ikke meldt om skader.

Ber folk evakuere

Tsunamibølgene fra vulkanutbruddet nådde Japan natt til søndag, ifølge det meteorologiske instituttet i landet.

– Det er mulighet for at bølgene kan bli opp mot tre meter høye, melder instituttet.

En bølge på 1,2 meter nådde den avsidesliggende sørlige øya Amami Oshima rundt midnatt natt til søndag. Også andre områder langs Japans stillehavskyst opplevde mindre tsunamier.

Innbyggerne i områder med tsunamivarsel har blitt bedt om å evakuere til høyere terreng, ifølge den nasjonale kringkasteren NHK.

Bølge over én meter

En stort utbrudd i en undersjøisk vulkan nær Tonga i Stillehavet førte til en tsunami på 1,2 meter som oversvømte hus i øystaten lørdag. Den første tsunamibølgen mot landet fredag var på omtrent 30 centimeter.

Det er vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai som har utbrudd, og den ligger ved en ubebodd øy omtrent 65 kilometer nord for Tongas hovedstad Nuku’alofa. Satellittbilder fra stedet viser en fem kilometer bred askesky som når 20 kilometer opp i luften.

Det er også utstedt tsunamivarsel for New Zealand, Fiji, Vanuatu, Chile, Amerikansk Samoa og Australia.


(©NTB)

Mer fra Dagsavisen