Verden

Uvanlig varmt vær blant årsakene til kraftig tornadoaktivitet i USA

Tornadoer som de som rammet seks delstater i USA i helga, er sjeldne i desember. Uvanlig høye temperaturer skal være blant årsakene.

USAs president Joe Biden har kalt tornadoene som rammet seks delstater i helga en ufattelig tragedie, og sier at klimaendringer gjør værsystemene mer ekstreme.

– Fakta er, som vi alle vet, at alt blir mer intenst når klimaet varmes opp. Og det har tydelig hatt en påvirkning her, men jeg kan ikke gi en kvantitativ analyse av det nå, sier Biden.

Mangler kunnskap

Selv om tornadoer er uvanlige i USA i desember, er ikke dette første gang de oppstår. Varmt vært var en avgjørende ingrediens i tornadoutbruddet i helga, men det er usikkert om klimaendringer også var en faktor, ifølge amerikanske meteorologer.

Ifølge forskere er det vanskelig å si hvordan klimaendringer påvirker hyppigheten av tornadoer, ettersom det er et tema der konklusjonene ikke er klare.

Men det de kan si er at grobunnen for denne typen ekstremvær blir sterkere om vinteren jo varmere planeten er.

Tordenvær og tornadoer

Uværet oppstår når tettere, tørr kaldluft blir dyttet over varm og fuktig luft. Når det skjer stiger den varme lufta og det skapes en stigende luftstrøm. Når vinden da har ulik fart eller retning i forskjellige høyder, vil luftstrømmen begynne å rotere.

– Når store variasjoner av vind oppstår over den nedre delen av atmosfæren, kan tordenvær med potensial til å skape tornadoer bli mulig. Det var det vi så i helga, sier meteorolog Paul Makowski.

Forskere har observert at elementene som skaper tordenvær av typen som kan føre til tornadoer, har endret seg i takt med at planeten blir varmere.

Ifølge meteorolog Victor Gensini blir disse værsystemene vanligere fordi det er en høyere forekomst av varme luftmasser i de kalde årstidene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen