Verden

Tidligere britisk soldat har forlatt Kabul med nesten 200 hunder og katter

Den tidligere britiske soldaten Paul Farthing og dyrene hans forlot lørdag kveld Kabul i et privat charterfly. Men hans afghanske kolleger fikk ikke bli med.

Military personnel and military dogs arrive at RAF Brize Norton base after being evacuated from Afghanistan, in Oxfordshire, Britain August 29, 2021. SAC Samantha Holden RAF/UK MOD Crown copyright 2021/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Farthing har gjort det til sin livsoppgave å redde hjemløse hunder og katter. Da Taliban overtok makten, bestemte han seg for å forlate landet sammen med dyra han har tatt seg av.

Saken har vakt både begeistring og sinne i Storbritannia, der det nå raser en diskusjon om verdien av menneskeliv sammenlignet med dyreliv.

Flyet er ifølge dyreaktivisten Dominic Dyer ventet å lande på Heathrow lufthavn i London søndag.

Både Farthing og hans afghanske kolleger var på listen over personene som det britiske forsvaret skulle evakuere, men den tidligere marinesoldaten krevde også å få med dyrene.

Kjendisstøtte

I flere dager han brukt sosiale medier og pressen til å skape oppmerksomhet om sitt forsøk på å evakuere sine firbeinte venner, og flere av hans støttespillere har drevet lobbyvirksomhet mot den britiske regjeringen for å få offentlig hjelp til det Farthing har kalt «Operation Ark».

Han har også fått støtte fra flere kjendiser, deriblant komikeren Ricky Gervais, og mange mennesker har tilbudt seg å adoptere dyra.

Kritikerne mener imidlertid at han har lagt beslag på dyrebare ressurser som burde vært brukt til å redde afghanere som har jobbet for vestlige makter, og som trenger beskyttelse fra Taliban-regimet.

den konservative parlamentarikeren Tom Tugendhat, som også har tjenestegjort for den britiske hæren i Afghanistan.
– Vi har akkurat brukt en masse soldater til å hente ut 200 hunder. I mellomtiden så blir familien til tolken min sannsynligvis drept,

Kraftig kritikk

– Hva ville du sagt hvis jeg sendte en ambulanse for å redde hunden min i stedet for å redde moren din, sier den konservative parlamentarikeren Tom Tugendhat, som også har tjenestegjort for den britiske hæren i Afghanistan.

– Vi har akkurat brukt en masse soldater til å hente ut 200 hunder. I mellomtiden så blir familien til tolken min sannsynligvis drept, sa Tugendhat til radiostasjonen LBC lørdag.

Ifølge Dyer hadde afghanerne som jobbet på senteret for de hjemløse dyra, alle papirer i orden, men Taliban-vakter skal ha nektet å slippe dem forbi og inn på flyplassen, dermed ble de værende igjen i Afghanistan.