Jaffa (Dagsavisen): – Tallene begynner å bekymre oss, sa Nachman Ash, sjefen for Israels korona-strategi, til radiokanalen 103 FM søndag.
Og det med god grunn: Anslag fra helsedepartementet peker på at en kan forvente hele 7000 nye smittede hver dag mot slutten av august. Det i et av landene i verden der flest er vaksinert.
Den raske spredningen av delta-varianten, kombinert med at effektiviteten til vaksinen har svekket seg betydelig blant dem som fikk sine doser for mer enn seks måneder siden, varsler vanskeligere dager i Israel i tiden som kommer.
En rapport fra landets helsedepartement kan tyde på at vaksinens varighet er begrenset. Vaksine-effekten blant dem som ble vaksinert i januar, er nå nede i 16 prosent, skriver Times of Israel. For dem som ble vaksinert i april, er den på 75 prosent. Vaksinen har fortsatt god effekt for å forhindre alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse blant vaksinerte, også for dem som fikk sine doser i januar.
[ Vaksineekspert: Det vil komme koronavarianter vaksinen ikke fungerer mot ]
Følger
I Israel har man trukket to konklusjoner – at koronaen, tross optimismen for bare noen måneder siden, likevel ikke vil bli bekjempet med det første, og at drastiske tiltak igjen må vurderes.
– Vi må lære å leve med dette, sa Sharon Alroy-Preis, som er sjef for folkehelse i Israel.
Det er en mer pessimistisk linje enn før, og det snakkes ikke lenger om en koronafri-framtid. Alroy-Preis innrømmet også at Israel vurderer et nytt skritt – å starte en massevaksinering av befolkningen med en tredje dose. Hittil er det bare syke og utsatte mennesker som har fått en tredje dose.
– Vi sjekker om vi skal gi en tredje dose eller vente på vaksinen mot delta-varianten, sa hun til Israels Kanal 12.
Frykten er at smittespredningen i Israel vil komme ut av kontroll om bare få uker. Hvis Israel skulle begynne å administrere en tredjedose på stor skala, vil det også komme med en risiko. FDA, den amerikanske myndigheten ansvarlig for godkjenningen av nye medisiner, har ennå ikke har gitt grønt lys til denne framgangsmåten.
Vaksineprodusenten Pfizer sa tidligere i juli at de tror vaksine-effekten synker etter seks måneder. Innen kort tid ville de søke FDA om autorisasjon for å gi en tredje dose, en såkalt boosterdose, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
[ – Kanskje bare Norge og noen få andre land som oppnår flokkimmunitet ]
Kontroversielt
Ikke uventet skaper en mulig utrulling av millioner av en tredje dose splittelse i korona-ledelsen i Israel. Sigal Shafran Tikva, en annen folkehelseekspert, sier at Israel ennå er langt unna en beslutning om å sette den tredje sprøyten.
– Israel vurderer ikke å gi en tredje sprøyte uten en FDA-godkjenning, dette er bare noe tull som media skriver. Sannheten er at helsedepartementet ikke har tatt noen beslutning om dette, sier Shafran Tikva til Dagsavisen.
– Dette har ikke engang blitt diskutert, ettersom det ikke eksisterer nok data om den tredje vaksinen, sier hun.
Men nettopp Israel var landet som tidligere samlet inn akkurat disse dataene for Pfizer. Israel fikk kjøpt millioner av doser allerede i fjor i bytte mot at landet ga produsenten de empiriske resultatene av massevaksineringen.
Tikva sier også at det uansett er for tidlig å gi en tredje sprøyte i stor skala ettersom helsemyndighetene, ifølge henne, fremdeles greier å håndtere smittespredningen.
– Å ta en sprøyte er en kalkulert risiko. Og omstendighetene som Israel befinner seg i tilsier ikke at Israel må ta risken. Vi greier å ta oss av situasjonen, framholder hun.
Må samarbeide
Israels nye regjering, som overtok etter statsminister Benjamin Netanyahu for bare en måned siden, er nå villig til å ta kontroversielle skritt for å overvåke befolkningen under pandemien. Søndag besluttet statsminister Naftali Bennetts regjering at tilreisende fra utlandet som skal i selvisolering, vil få en GPS-basert mobilapp installert på telefonen for å kunne overvåke hvor de befinner seg.
Beslutningen kan trolig bli møtt med mistanke, spesielt siden det israelske selskapet NSO Group har vært i søkelyset verden over de siste ukene. Deres teknologi, kalt Pegasus, skal ha blitt brukt for å overvåke journalister og aktivister i flere land. NSO er beskyldt for å ha utviklet og solgt programvaren til ulike lands regjeringer som så kan bruke det til overvåking.
Under Netanyahus regjering tok Israel i bruk store datasystemer som etterretningsorganisasjonen Shin Bet hadde utviklet for å overvåke palestinere, til å overvåke israeleres bevegelser under korona-nedstengningene.
I Israel er mye av fokuset i korona-bekjempelsen nå rettet mot landets hovedflyplass, Ben Gurion utenfor Tel Aviv.
Men Dagsavisens utsending var i helgen i Ramallah, den store palestinske byen på Vestbredden som ligger bare noen minutters kjøring fra den nærmeste grenseovergangen. I Ramallah gikk praktisk talt alle uten ansiktsmasker, både inne og ute. Kritikere som understreker behovet for samarbeid på tvers av grensene og på tvers av fiendskapen – i stedet for de selvsentrerte nasjonale løsningene – understreker at Israel aldri vil kunne bekjempe covid-19 pandemien hvis ikke også palestinerne får tilgang til millioner av vaksiner.
[ Stor avsløring: Spionprogram brukt mot journalister og aktivister ]