Verden

Skogbranner herjer i Sibir: Russland peker på klimaendringer

Mer enn to tusen brannmenn forsøker å slukke skogbrannene som herjer over mer enn 8.000 kvadratkilometer i Sibir. Nå får de bistand av russiske militærhelikoptre for å forsøke å slukke brannene.

– De naturlige prosessene skapt av klimaendringer er dessverre så sterke at vi erfarer branner som tidligere ikke har funnet sted, sier talspersonen for Kreml, Dmitry Peskov

Den siste tiden har Russland opplevd en hetebølge nesten uten historisk sidestykke i moderne tid. Flere steder vest i Russland har det vært rekordhøye temperaturer og tirsdag var det 33.1 grader i Moskva, varmere enn på 85 år.

Talspersonen for Kreml, Dmitry Peskov, la skylden for hetebølgene på klimaendringer.

– De naturlige prosessene forårsaket av klimaendringer er dessverre så sterke at vi erfarer branner som tidligere ikke har funnet sted, sa Peskov, ifølge Reuters.

– Tøffe forhold

Det er i regionen Yakutia, nordøst i Sibir, at brannene har herjet som verst. Store deler av området er dekket av røyk og regionen har vært i unntakstilstand siden juni. Hetebølgen og kraftig vind har gjort slukningsarbeidet vanskelig.

Onsdag gjennomførte militærhelikoptre av typen Mi-8 rekognoseringsflyvninger over regionen for å identifisere de verst rammede områdene. På grunn av mye røyk og dårlig sikt fikk ikke helikoptrene sluppet vann over flammene.

– Hjertet mitt blør av å se disse ressursene dø. Det er virkelig smertefult å se på dette når du vet hvor lang tid det vil ta å få det gjenopprettet, sa Mikhail Bubnov, en ingeniør på et av helikoptrene, til Reuters.

Også på bakken rapporterer brannmenn om slitsomt arbeid.

– Det er tøft. Du er stadig borte fra sivilisasjonen. Det er vandring gjennom sump, graving, varme, tøffe forhold, fluer, mygg, sier Dulstan Dyachkovsky, en brannmann til Reuters, og la til:

– Vi vil klare oss.

Kreml-kritikk

Hvert år er det branner i russiske skoger, men de senere årene har de blitt stadig mer intense som følge av uvanlig høye temperaturer i det nordlige Sibir.

Lokale beboere har bedt myndighetene om mer ressurser og utstyr for å sloss mot flammene. President Vladimir Putin har siden beordret militæret om å bistå lokale myndigheter. Det har blant annet blitt sendt et Ilyushin Il-76-fly for å slippe vann på flammene.

Kreml har blitt kritisert for å bruke russiske fly til å hjelpe andre land som Hellas og Tyrkia, mens brannene herjer i Russland.

Kreml avfeier kritikken ved å vise til at regionale mangler i brannslokkingsutstyr har blitt fylt med utstyr fra andre regioner, men at brannene har blitt verre enn før og vanskelig å forutsi.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her