Verden

Hundreårsflom i australsk delstat – flere tusen evakuert

Mer kraftig regn har mandag gjort situasjonen i sørøstlige deler av Australia verre. Tusenvis av innbyggere er evakuert og flere hundre skoler stengt.

I flere dager har regnet ført til oversvømmelse i store deler av Australias mest folkerike delstat New South Wales. Sentrale og nordlige deler av delstaten er spesielt hardt rammet, og delstatsminister Gladys Berejiklian sier regionen er rammet av en hundreårsflom.

Mandag ble åtte millioner innbyggere bedt om å unngå unødvendige reiser og om å jobbe hjemmefra dersom det var mulig. Noen områder har fått 25 millimeter nedbør det siste døgnet.

– Jeg vet ikke om noe tidspunkt i delstatens historie hvor vi har hatt slike ekstreme værforhold så tett på hverandre midt i en pandemi, sier Berejiklian.

Flommen kommer ett år etter at det samme området var rammet av enorme skogbranner, som kom etter en lengre periode med tørke.

18.000 evakuert

Berejiklian opplyser at om lag 18.000 personer har blitt evakuert fra sine hjem. I alt 15.000 av dem er fra den sentrale og nordlige delen av delstaten. Her har noen områder rundt Port Macquarie fått nærmere 900 millimeter med regn de siste seks dagene.

– Jeg har aldri sett regn som dette. Jeg har jobbet med en rekke flommer, og dette er den største av den alle, sier Shane Cribb, sjef for redningstjenesten SES i New South Wales til kanalen ABC.

Vest for storbyen Sydney har elver nådd et flomnivå som ikke er sett siden 1961. Det skyldes at Warragamba-dammen, som sørger for mesteparten av Sydneys drikkevann, er overfylt og flyter over. Fra dette området er 3.000 evakuert.

I alt 54.000 innbyggere blir trolig rammet av de neste dagene, for den ekstreme nedbøren er ventet å fortsette i to dager til.

Australia. Flom


Statsministeren lover opprydningshjelp

Forskere har advart om at Australia kan forvente hyppigere og mer ekstreme værhendelser som følge av klimaendringer.

Statsminister Scott Morrison, som leder en konservativ regjering kritisert for å ikke ta klimautfordringen på alvor, sier Australia har blitt «testet nok en gang» av «forferdelige hendelser».

Han fortalte parlamentet at australsk forsvarspersonell blir kalt inn for å hjelpe til med opprydningsarbeidet etter flommen.

Nødetatene har fått minst 8.800 oppringinger og reddet flere hundre siden ekstremværet startet.

Mer fra Dagsavisen