Verden

Israel ruster seg for flere koronasyke barn

Israel frykter at koronaviruset i økende grad vil angripe barn, som foreløpig ikke blir vaksinert. Myndighetene ber sykehusene forberede seg på flere covid-19-syke mindreårige.

ISRAEL (Dagsavisen): Til tross for Israels omfattende vaksineringskampanje, fortsetter koronaviruset å spre seg raskt. Men denne gangen er spredningen hyppigere blant unge, og helsemyndighetene frykter at barn vil bli de neste.

– Selv om alle var sikre på at barn ikke var i fare, ser vi nå en økning i antallet barn med covid-19 og de påfølgende vanskene, forteller lege Deganit Adam, som leder intensivavdelingen ved et sykehus i byen Kfar Saba utenfor Tel Aviv, til avisen Haaretz.

Sykehusene har fått frist til 23. februar om å utvide sine korona-avdelinger for barn. Den økte barnesmitten kan få konsekvenser for resten av verden, siden Israels omfattende vaksinekampanje ble satt i gang nettopp for å kunne lage vaksinedata for omverdenen.

Dermed kan barn nå bli det svake leddet i landet som hadde håpet at vaksinene ville redde dem ut av pandemien. Foreløpig finnes det ingen koronavaksine som er tilpasset mindreårige.

– Sykdommen er i ferd med å endre fase, advarte doktor Zeev Feldman, leder av Israels legeorganisasjon, i et intervju med nyhetssiden Ynet.

Anthony Fauci, som leder den amerikanske koronastrategien, håper at en vaksine tilpasset barn vil bli klar mot våren eller sommeren.

Mandag døde et ufødt barn av koronaviruset i magen på en smittet gravid kvinne.

Les mer: Effektiv massevaksinering i Israel: – Vi er på vei ut av dette (+)

Søker bredere debatt

Landets vaksineringskampanje nådde en milepæl denne uken da fire millioner mennesker i en befolkning på ni var blitt gitt den første av Pfizers to vaksinesprøyter. Likevel blir i snitt rundt 6.000 nye individer smittet hver dag, oftest av den britiske mutasjonen.

Åtte uker inn i Israels omfattende kampanje, begynner de lokale folkehelseekspertene også å trekke sine konklusjoner. Forsker og lege Sigal Shafran Tikva har ett klart råd til sine kollegaer i Europa og Norge: – Hent inn filosofene.

I et intervju med Dagsavisen forteller hun at spørsmålene Israel i dag må hanskes med er så alvorlige i sin natur at det ikke vil være nok å overlate dem til politikere og ekspertpanel, og at en bredere debatt må til.

– Det handler om store etiske spørsmål som samfunnet som helhet må ta stilling til, om menneskerettigheter. Er det en ting jeg kan si til Europa, så er det å at dere må hente inn filosofene og de intellektuelle, sier hun.

Nettopp fordi Israel har kommet lenger i vaksineringen enn alle andre land, må landet ta stilling til etiske spørsmål som om kort tid også vil bli aktuelle andre steder. Tikva peker konkret på spørsmålet om hva som eventuelt skal gjøres med dem som ikke ønsker å la seg vaksineres.

– Det er ingen tvil om at vaksinene hjelper, de gjør jobben. Men dette dreier seg om å motta en medisinsk væske inn i kroppen, og hvem er det som skal ta beslutningen om dette? Det er en grunnleggende menneskerettighet å bestemme dette selv, sier hun.

Les også denne: Vaksinepass kan åpne opp for reising igjen – nå kommer det i flere land

Konspirasjonsteorier og desinformasjon

Spørsmålet er utvilsomt vanskelig: På den ene siden kan ikke Israel eller noe annet land bli ferdig med koronapandemien før en stor andel av befolkningen er blitt vaksinert. På den andre siden vil det være umulig og også ulovlig å tvinge personer til å ta vaksinen.

Den israelske regjeringen ser ut til å ville gå for en løsning der det legges press på dem som vegrer seg.

– Deres uteliv vil bli begrenset til å gå i supermarkeder og apotek, sa en anonym kilde til den israelske radiostasjonen Kan Bet denne uken.

Og for å gå på jobb må vegrerne ta koronatesten annenhver dag, «tester som ikke skal bli billige».

De siste ukene er tempoet i vaksineringen i Israel gått ned. I februar er det i snitt satt litt over 106.000 doser per dag, mens i januar var tallet over 127.000, i følge NTB.

Les også: Israel tilbyr gratis pizza i bytte mot å bli vaksinert

Myndighetene skylder blant annet på konspirasjonsteorier som gjør folk skeptiske til å ta vaksinen og har satt i gang en storstilt kampanje som skal slå tilbake konspirasjoner og desinformasjon i sosiale medier. 

Et eget team i helsedepartementet overvåker sosiale medier på mange forskjellige språk for å finne falsk informasjon om vaksinene. 

Allerede i neste uke planlegger Israel å åpne samfunnet for de som har tatt vaksinene. Restauranter vil bli åpnet, det samme vil konserthus og treningssentre. Men hundretusener, om ikke millioner vil ikke få lov til å komme inn.

Sigal Shafran Tikva frykter politikken kan føre til direkte sammenstøt.

– Det kan gå mot konfrontasjoner. Så hvis jeg har et budskap til Europa, så er det at dere må debattere disse spørsmålene nå, oppfordret hun.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen