Verden

Trump fordømmer volden i Washington i ny video – nevner ikke riksrettstiltalen

President Donald Trump fordømmer volden utført av støttespillere han selv oppildnet til å angripe Kongressen i Washington for en uke siden og ber om ro i USA.

Det er budskapet i en video den avtroppende presidenten publiserte på Det hvite hus' offisielle Twitter-konto kort tid etter at Representantenes hus onsdag stemte for å stille ham for riksrett for andre gang.

Trump nevner ikke riksrettstiltalen med ett eneste ord i videoen, men han tar avstand fra sine støttespillere som stormet Kongressen. Demokratene mener Trump er ansvarlig for å ha oppildnet til angrepet.

Sier han ble sjokkert

– Jeg vil være veldig tydelig: Jeg fordømmer utvetydig volden vi så i forrige uke, sier han.

Presidenten sier han ble sjokkert og veldig lei seg over det som skjedde og at ingen av hans «ekte tilhengere» ville «noensinne kunne støtte politisk vold».

– De som deltok i angrepene i forrige uke, vil bli stilt for retten, sa han.

To mennesker ble drept og tre andre mistet livet i opptøyene. De folkevalgte måtte gå i dekning, og seremonien der Joe Biden formelt ble utpekt som ny president, måtte avbrytes.

– Det er ikke det jeg står for

I en skriftlig uttalelse ba han tidligere samme dag alle bidra til å roe ned situasjonen i USA og avstå fra vold og vandalisme.

– I lys av rapporter om flere demonstrasjoner oppfordrer jeg innstendig om at det må være INGEN vold, INGEN lovbrudd og INGEN vandalisme av noe slag, sier Trump i den skriftlige uttalelsen.

– Det er ikke det jeg står for, og det er ikke det Amerika står for. Jeg ber ALLE amerikanere bidra til å dempe spenningen og roe gemyttene, heter det i uttalelsen.

Den ble også lest opp av kongressrepresentant Jim Jordan i Representantenes hus onsdag.

Trump kom med sitt budskap kort tid før representantene skulle avgjøre om Trump skal stilles for riksrett.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.