Verden

Korona-offer valgt inn i politikken

Den lokale gårdbrukeren og forretningsmannen David Andahl døde av korona 5. oktober, men nøyaktig én måned senere ble han valgt inn som representant til delstatskongressen i North Dakota.

Republikaneren David Andahl har blitt valgt inn i North Dakotas lovgivende forsamling. 55 år gamle Andahl ville kunnet trekke på sin erfaring som forretningsmann og rancheier i sitt virke som folkevalgt i hjemstaten.

Han døde imidlertid av korona-komplikasjoner forrige måned. Dermed vil han ikke kunne tre inn i vervet han ble valgt til. 

Les også: I disse statene står slaget nå – dødt løp i flere

Hopper over neste på lista

– Dette er helt nytt. Vi har, så vidt vi vet, aldri vært i denne situasjonen før, sier John Bjornson til CNBC, leder i North Dakotas lovgivende forsamling. 

Andahls død i oktober førte til spørsmål om hva som ville skje hvis han skulle vinne valget i november. North Dakotas statsadvokat utstedte da en uttalelse om at situasjonen ville bli behandlet som når en folkevalgt trekker seg.

Dermed vil ikke den neste på lista – demokraten Kathrin Volochenko – rykke opp og overta setet til Andahl. Det republikanske partiet i North Dakota vil heller bli gitt muligheten til å utnevne en representant fra eget parti for å fylle plassen etter Andahls død. 

Les også: Biden: – Det er tydelig at vi kommer til å vinne nok delstater

Covid-valget 2020

Koronaviruset sprer seg raskt i North-Dakota, hvor andelen som har testet positivt nå har klatret over 12 %, ifølge lokale helsemyndigheter. Det bor om lag 750 000 mennesker i delstaten, og av dem har nærmere 50 000 mennesker testet positivt for viruset. 555 har så langt mistet livet.

Covid-19 har blitt valgets store sak, og president Donald Trump har høstet sterk kritikk for sin manglende håndtering av pandemien. Dagsavisen har tidligere skrevet om korona-ofre som forhåndsstemmer: i mange stater vil de dødes stemmesedler bli forkastet grunnet lokale valglover.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen