Verden

Slik følger du USA-valget fra stua di

Det er duket for et haraball i amerikansk politikk i natt. Dette må du være klar over.

Bilde 1 av 2

Det er knyttet stor spenning til nattens presidentvalg i USA, ikke minst på grunn av opptakten til valget. Det amerikanske samfunnet har i lang tid vært ridd av store protestbølger og de er hardt rammet av koronapandemien. Nå spås det attpåtil opptøyer og uro i forbindelse med valget.

Siden sist valg i 2016 har antall poststemmer har økt kraftig, blant annet på grunn av pandemien. Det forventes også en høyere valgdeltakelse enn på mange år, og over 100 millioner amerikanere har allerede forhåndsstemt, enten via posten eller personlig fremmøte. Det er flere enn noensinne.

Her er det du må vite på valgdagen 3. november.

Les også: Dette er ulike scenarioer for USA-valget – og tegnene man skal se etter

Viktige klokkeslett

Ulike stater slutter å stemme på forskjellige tidspunkter. De første valglokalene stenger på østkysten klokken 01 (norsk tid), ifølge BBC. De første valgdagsmålingene kan imidlertid komme allerede ved midnatt.

Klokken 02 (norsk tid) stenger de siste valglokalene i Florida, en viktig vippestat. Resultatene fra Florida blir kunngjort kort tid etter at valglokalene stenger.

Det tidligste vi kan få vite om en presidentkandidat anslås å ha vunnet 270 valgmannstemmer – antallet som trengs for å vinne Det hvite hus – vil sannsynligvis være klokken 05, norsk tid. Det er da valglokalene stenger i California, delstaten som har flest valgmannstemmer, 55. Det store antallet valgmannstemmer fra California kan tenkes å vippe en av kandidatene over 270-terskelen de trenger for å vinne, skriver Al Jazeera.

Det vil imidlertid være oppsiktsvekkende om vinneren er klar allerede da. Av de fem siste presidentvalgene, er det kun i 2008 at en vinner kunne utropes allerede klokken 05 på valgnatten, norsk tid. 

Ifølge FiveThirtyEight er det også en sjanse for at resultatet ikke vil bli klart på valgnatten.

Les også: Her er faktorene som kan gi Trump-seier (+)

Stater å følge ekstra med på

En vippestat er en delstat der ingen av kandidatene kan regne med et sikkert flertall i presidentvalget. I år regnes disse statene som vippestater: Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Pennsylvania, Michigan, Minnesota, Nevada, North Carolina, Ohio, Texas og Wisconsin.

For begge kandidatene er Florida en svært viktig stat. Trump kan trolig ikke vinne valget uten en seier i denne delstaten. Basert på de siste vektede gjennomsnittsmålingene fra FiveThirtyEight leder Biden med 2,5 prosentpoeng i Florida.

Ifølge de siste målingene er Pennsylvania den minst sikre delstaten av demokratenes «blå vegg»; stater med en stor andel hvite middelklassevelgere. I 2016 var Pennsylvania en av statene som overraskende gikk til Trump, da han fikk et godt grep om denne velgergruppen. Pennsylvania er imidlertid en av statene som demokratene kan vinne tilbake i år, og Biden – som selv er fra Pennsylvania – leder med 4,7 prosentpeng på de siste gjennomsnittsmålingene.

Vær obs på hvordan statene teller stemmer

New York Times advarer mot at resultatene kan bli svært skjevt fordelt utover valgkvelden, gitt hvordan de ulike statene organiserer opptellingen sin. Ikke minst gjelder dette på grunn av det store antallet post- og forhåndsstemmer ved årets valg.

Det antas nemlig at demokrater utgjør flertallet av velgere som forhåndsstemmer, mens republikanere i større grad stemmer på selve valgdagen. Dette kan gi utslag på de første rapporterte resultatene. 

De viktige vippestatene Florida og Pennsylvania har for eksempel et helt ulikt system for opptelling:

I Florida teller de forhåndsstemmer i flere uker før valget. Dermed kan man på valgkvelden raskt få inntrykk av en klar Biden-ledelse, da disse resultatene annonseres først.

I Pennsylvania teller de ikke forhåndsstemmer før på selve valgdagen, og ingenting er klargjort på forhånd. Det vil derfor trolig ta lang tid å telle opp stemmene. Vinneren i Pennsylvania vil antakelig ikke bli kunngjort før i slutten av uka, skriver FiveThirtyEight. Om Pennsylvania skriver AmerikanskPolitikk:

«Merk at Trump trolig vil starte med en uforholdsmessig stor ledelse her, som så minsker utover natten og i de kommende dagene.» 

Det er altså viktig å være obs på at rapporteringen av resultatene kan favorisere den ene eller andre kandidaten i innledende fase, og at resultatene kan bli vesentlig annerledes ettersom flere stemmer blir talt opp.

Med andre ord: ha is i magen. 

Kilder å følge

CNN, Politico og nyhetsbyrået AP er alle kredible og hyppig oppdaterte kilder verdt å følge med på i løpet av kvelden. Sistnevnte har hatt en vesentlig rolle i å beregne resultatet av det amerikanske presidentvalget helt siden 1848, og mange mediehus ser til AP før de kunngjør hvem som utropes til valgvinner.

Foretrekker du norsk analyse har både NRK1 og TV2 valgsendinger gjennom natten, der de følger stemmeopptellingen stat for stat.

Alle klokkeslett er i norsk tid:

Midnatt:

Indiana (de fleste stenger ved midnatt, noen stenger kl. 01)

Klokka 01:

Georgia, Kentucky (de fleste stenger kl. 01, enkelte stenger ved midnatt), New Hampshire (de fleste stenger kl. 01, enkelte stenger kl. 02) South Carolina, Vermont, Virginia

Klokka 01.30:

North Carolina, Ohio, West Virginia

Klokka 02:

Alabama, Connecticut, Delaware, Washington D.C., Florida (noen stenger kl. 01, andre kl. 02), Illinois, Kansas (de fleste stenger kl. 02, enkelte stenger kl. 03), Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi. Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee

Klokka 02.30:

Arkansas

Klokka 03:

Arizona, Colorado, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming

Klokka 04:

Iowa, Montana, Nevada, Utah

Klokka 05:

California, Idaho, Oregon, Washington

Klokka 06:

Alaska, Hawaii

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen