Verden

USA går til valg - forbereder seg på vold

Foran morgendagens presidentvalg er det reell frykt for at det skal bryte ut vold i USA. Det hvite hus forbereder seg med høye gjerder det ikke kan klatres på, mange butikker tar ekstra forholdsregler og både lokale og føderale myndigheter er i full beredskap.

Blant forskere og observatører som overvåker radikale og ytterliggående grupper, er det nå en uttalt og reell bekymring for at det amerikanske samfunnet står overfor voldelige sammenstøt i forbindelse med morgendagens presidentvalg.

Forskere ved International Crisis Group (ICG) – en organisasjon som hyppig rapporterer om land i fare for å havne i voldelig konflikt - lanserte nylig en 30 siders lang rapport som slår fast at «det amerikanske presidentvalget i 2020 representerer risiko som ikke er sett i nyere historie». Det skriver CNN.

Les også: Her er faktorene som kan gi Trump-seier (+)

Ber media ta ansvar

Rapporten fremholder at det er sannsynlig at vold kan bryte ut under stemmegivning eller langvarig opptelling av stemmesedlene. Derfor bør valgfunksjonærer ta ekstra forholdsregler, og myndighetene stå klare til å motvirke trusler mot velgere og fortsette valget i tilfelle forstyrrelser, sies det i rapporten.

For å unngå å hause opp den polariserte stemningen som preger USA, mener ICG at media og utenlandske regjeringer også må ta sitt ansvar og ikke anerkjenne en vinner før resultatet er sikkert. 

«Tradisjonelle nyhetsmedier og sosiale medier-plattformer bør ta ekstra forholdsregler for ikke å utnevne en vinner for tidlig, noe som kan skape et inntrykk av at valget er rigget. I motsatt tilfelle kan det fremme motvilje hos velgerne hvis man må gå tilbake på resultatet man først annonserte», heter det i rapporten.

Les også: Høyreekstreme militser truer USA-valg (+)

Våpensalg, høyreekstreme nettfora og voldsretorikk

Også lokale og føderale myndigheter i USA uttrykker bekymring for uro og vold - særlig hvis valgresultatet lar vente på seg, ifølge The Washington Post.

En kraftig økning i våpensalget, en tydelig oppgang i nettfora der høyreekstreme samles, og en økende voldsretorikk fra president Donald Trump selv, trekkes frem som urovekkende signaler som kan peke i retning av vold og uro.

I tillegg viser ferske undersøkelser at flere og flere amerikanere anser vold som et akseptabelt verktøy mot politiske motstandere.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Vippestatene mest utsatt

Den ideelle organisasjonen Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) har på sin side kartlagt og analysert mer enn 80 amerikanske militsgrupper de siste månedene, der det store flertallet av dem er høyreekstreme. De konkluderer med at de høyreekstreme militsene blir stadig mer aktive og at de «utgjør en alvorlig trussel mot amerikanske velgeres sikkerhet».

I tillegg finner de at stater som Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin og Oregon har størst risiko for milits-aktivitet under og etter valget. Av disse er det kun Oregon som ikke anses som en av de avgjørende vippestatene.

Les også: Dette tror Dagsavisens ekspertpanel før presidentvalget i USA

Forbereder seg

Det amerikanske bybildet har de siste dagene og ukene blitt tydelig preget av at mange forbereder seg på uro under valget.

Flere butikker har valgt å gå proaktivt til verks, og rapporterer at de vil stenge tidlig på valgdagen. Noen ser seg attpåtil nødt til å leie sikkerhetsvakter over natten for å beskytte eiendom og fasade, og andre har spikret igjen vinduene.

– Mange butikker tar i bruk sikkerhetstiltak som normalt er forbeholdt alvorlige værhendelser som orkaner eller flom, sa Tom Buiocchi, administrerende direktør for programvareselskapet ServiceChannel, til NBC News.

Også staben rundt president Trump har tatt grep. The Guardian meldte mandag at Det hvite hus skal ha satt i gang arbeidet med å sette opp et ekstra høyt gjerde, som det ikke går an å klatre på.

(Saken fortsetter under bildet.)

A woman walks past a Booz Allen Hamilton office, 3 days before the 2020 Presidential election, as business prepare for any protests on October 30, 2020 in Washington, DC. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Butikker, banker og næringsliv forbereder seg på potensiell uro under presidentvalget tirsdag. Foto: Andrew Caballero-reynolds / NTB

Les også: – Folk ser seg selv i Joe Biden (+)

Kandidatene 

De to presidentkandidatene har så langt hatt vidt forskjellige tilnærminger til uroen som preger landet.

Mens president Donald Trump i valgkampen har rettet sitt skyts mot det han omtaler som voldelige venstreekstremister, og høstet sterk kritikk for sin manglende vilje til å ta klar avstand fra høyreekstreme grupper – har Joe Biden uttrykket bekymring for tilstanden i landet.

– Landet vårt er på et farlig sted. Vår tillit til hverandre avtar. Håpet virker flyktig, sa demokratenes kandidat på et valgmøte i Gettysburg denne måneden.

På valgkamp-arrangementer har imidlertid også Trump hevdet at han avviser all vold. ICG skriver likevel i sin rapport at Trumps «giftige retorikk antyder at han mer sannsynlig vil oppildne enn roe ned spenninger» på valgdagen og i tiden etterpå.

Philadelphias ordfører maner til ro dagen før valget

Philadelphia ordfører ber folk være tålmodige og holde seg rolige dagen før USA velger president.

Philadelphia er den største byen i vippestaten Pennsylvania.

Demokraten Jim Kenney forsikret mandag velgerne om at valget vil være fritt og rettferdig, tross påstander fra president Donald Trump om at Pennsylvania kan bli rammet av valgfusk.

I et åpent brev lover han at både poststemmer og fysisk avlagte stemmer skal telles på en rettmessig og nøyaktig måte. Han ber også folk være tålmodige ettersom det er ventet lange køer ved valglokalene.

I 2016 vant Trump Pennsylvania med bare 44.000 flere stemmer enn hva Hillary Clinton fikk.

Les også: Nasjonalgarden på plass i Philadelphia

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen