Verden

Ny trend: Unge mennesker vil få korona med vilje

En har utsatt studiene for å få korona. En annen gjør det for å bryte ut av ensomheten. Flere tusen har meldt seg frivillig som menneskelige forsøkskaniner for testing av Covid 19-vaksiner.

Nurse Kathe Olmstead, right, gives volunteer Melissa Harting, of Harpersville, N.Y., an injection as the world's biggest study of a possible COVID-19 vaccine, developed by the National Institutes of Health and Moderna Inc., gets underway Monday, July 27, 2020, in Binghamton, N.Y. (AP Photo/Hans Pennink)

– Det var bare en så umiddelbar, så logisk ide. Risikoen for meg er liten. Men om jeg tar den lille risikoen, kan jeg potensielt beskytte tusener andre mennesker fra å få viruset uten å ønske det, sier Alastair Fraser-Urquhart (18) til CNN.

Han er en av flere titusen mennesker som har meldt seg frivillig for først å ta en eksperimentell vaksine og så bli eksponert for koronaviruset i kontrollerte omgivelser.

Faktisk har Fraser-Urquhart utsatt studiene sine ett år for å jobbe for kampanjen som prøver å påvirke britiske helsemyndigheter til å tillate å teste nye Covid 19-vaksiner på mennesker. Kampanjen heter «1 Day Sooner».

Les også: Støtten til Trump er overraskende stabil. Men Biden har 86 prosents sjanse til å vinne

Storbritannia positive

Flere store legemiddelselskaper som arbeider med å lage en vaksine, har allerede sagt at de ikke ønsker å teste på mennesker ennå. Men ifølge CNN er britiske myndigheter positive, åpne for å samarbeide på et slikt forskningseksperiment dersom andre vaksineutviklere er interesserte.

Les også: Folka denne læreren møter i Groruddalen er «hardtarbeidende, kulturrike, akademiske, kloke og respektfulle familiefedre og -mødre som gjør alt de kan for barna sine»

I USA, Russland og Kina er testing på mennesker allerede iverksatt - bildet over er tatt i juli i USA, idet ei ung kvinne mottar en dose vaksine som er under utvikling.

– Det er definitivt sterke argumenter for å utforske denne typen vaksinetesting på mennesker. Det er ikke gitt at de første vaksinene vi evaluerer er de beste, sier Peter Smith ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, London hygiene- og tropemedisinskole, til CNN.

Mangler motgift

Å teste vaksiner på mennesker er ikke nytt. Vaksiner for kolera, tyfus, malaria og forkjølelse har også blitt testet slik. Forskjellen mellom det og å teste Covid 19-vaksiner på mennesker, er imidlertid at vi ikke har fullgode medisiner eller annen behandling mot sykdommen dersom noen av testpersonene får den.

Les også: Norsk idrett har mye å takke cricketen for

Vaksinetesting på mennesker foregår ved at tespersonene får vaksinen som skal testes, for så å eksponeres for viruset. Normalt vil det også være en kontrollgruppe med som ikke får vaksine før den eksponeres for viruset, men om også en eventuell Covid-vaksinetesting vil ha kontrollgruppe, er ennå ikke bestemt.

Få unge døde

Kritikere mener imidlertid at denne typen testing har begrenset nytte, siden de unge, friske menneskene som deltar ikke representerer hele befolkningen.

For unge mennesker er risikoen for å dø av Covid 19 lav. Under 1 prosent av de døde i USA har vært under 34 år. Ifølge Alastair Fraser-Urquhart er det enda et argument for at han og hans likesinnede bør bidra.

– Mindre håpløs verden

Andre har mer personlige grunner. Som fotografistudent og bensinstasjonarbeider Estefania Hidalgo (32), som blir intervjuet i CNNs sak. Hun oppgir ensomhet hovedgrunnen til at hun har meldt seg frivillig som vaksinetester dersom det skulle bli aktuelt:

– For meg var dette en måte å ta kontroll over situasjonen på, å føle at jeg var i en mindre håpløs verden, og tenke OK, jeg kan gjøre dette. Gjøre det bedre. Jeg velger å ikke leve i frykt, sier hun.

Les også: Hver fjerde husstand økonomisk rammet av koronakrisen