Verden

Dette ble sagt av Harris og Pence i nattens debatt

I en visepresidentdebatt som var langt mer sivilisert enn forrige ukes presidentdebatt, var dette noe av det som ble sagt.

Etter en debatt der CNN utropte Kamala Harris til vinner, mens Fox News kåret Pence som den sterkeste, slo New York Times og nyhetsbyrået AFP fast at Pence var den som kom med flest usanneheter.

Dette er noe av det som ble sagt:

– Vi ønsker en debatt som er kvikk. Men amerikanere fortjener også en diskusjon som er sivilisert. Dette er urolige tider, men vi kan og vil ha en respektfull utveksling av meninger, sa debattleder Susan Page fra avisen USA Today før debatten startet.

*

– Herr visepresident, jeg snakker, jeg snakker.

Demokratenes visepresidentkandidat Kamala Harris reagerte da visepresident Mike Pence avbrøt henne under en diskusjon om skattekutt tidlig i debatten.

– Hvis du lar meg svare. så kan vi ha en samtale her, fulgte Harris opp med.

*

– Du har rett til å ha din egen mening, men ikke dine egne fakta.

Visepresident Mike Pence til Kamala Harris da hun kritiserte Trump-administrasjonen for å kutte i helsereformen Obamacare.

Les også: Verken Pence eller Harris ville svare på spørsmålene

*

– Det amerikanske folk har vært vitne til den største fiaskoen noen president har begått i vårt lands historie. Og ærlig talt har denne administrasjonen mistet sin rett til gjenvalg basert på dette.

Kamala Harris om presidentens håndtering av koronakrisen.

– Presidenten sa det var en bløff. De minimerte alvoret av det.

*

– Jeg vil at alle amerikanere skal vite at president Donald Trump har satt helsen til amerikanere først.

Pence om at Trump innførte reiseforbud fra Kina da det ble kjent at koronaviruset var påvist i Wuhan.

*

– Senator, jeg ber deg slutte å lage politikk av folks liv. Din kontinuerlige undergraving av tilliten til en vaksine er rett og slett uakseptabel.

Pence beskyldte Harris for å så tvil rundt en koronavaksine.

*

– Det ville vært veldig fint å vite hvem USAs president, landets øverste leder, skylder penger til. Det amerikanske folk har rett til å vite hva som påvirker presidentens valg.

Harris om presidentens forpliktelser til andre i sammenheng med at han har nektet å offentliggjøre selvangivelsene sine.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

*

– President Trump slapp det amerikanske militæret løs og våre væpnede styrker ødela IS-kalifatet og tok ut lederen (Abu Bakr) al-Baghdadi.

Visepresident Mike Pence framhevet president Donald Trump's handlinger for å slå ned IS.

*

– Jeg er en tidligere statsadvokat, jeg vet hva jeg snakker om. Dårlige politifolk ødelegger for flinke politifolk.

Kamala Harris om demonstrasjoner og reaksjoner mot politivold etter at Breonna Taylor og George Floyd ble drept av politiet.  (NTB)

Hør Dagsavisens podkast i samarbeid med AmerikanskPolitikk.no:

Fakta om valget i USA

* USA holder presidentvalg om 26 dager, tirsdag 3. november.

* President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.

* Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.

* USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

* Valgmennene må i utgangspunktet stemme for den kandidaten som får størst oppslutning blant velgerne i delstaten valgmennene tilhører.

* Antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen stater er derfor mer avgjørende enn andre.

* Vippestatene er delstater der Republikanerne og Demokratene ligger forholdsvis jevnt og der de har byttet på å trekke det lengste strået. Hvilke stater som er vippestater, kan endre seg over tid i takt med demografiske og andre endringer.

* Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona regnes i år som de viktigste vippestatene.

* Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

* Rundt hver fjerde velger avgir vanligvis stemme via posten, men som følge av koronapandemien ventes det i år at opptil tre av fire velgere kommer til å gjøre dette.

* Samtidig med valget av president er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 plassene i Senatet på valg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen