Verden

Frykter koronakrisa kan føre til kraftig økning i barneekteskap: – Vi er veldig bekymret

SOS-Barnebyer i Malawi frykter arbeidet mot barneekteskap og tenåringsgraviditeter blir satt kraftig tilbake fordi skolene holder stengt.

Malawi er blant landene i verden med flest barneekteskap. I følge FNs barneorganisasjon Unicef blir om lag 46 prosent av jentene gift før de er 18 år, 9 prosent blir gift før de fyller 15.

Nå frykter SOS-barnebyer at koronastengte skoler vil kunne føre til en stor økning i barneekteskap og tenåringsgraviditeter. Som i store deler av verden har skolene i Malawi vært stengt siden pandemien for alvor brøt ut i mars.  

– Vi er veldig bekymret. Barn og unge har ingenting å gjøre, og vi er redd skolene vil miste mange av dem fordi de blir gravide, sier programsjef Hope Msosa i SOS-Barnebyer i Malawi til Dagsavisen.

Les mer om Malawi: – Helsesystemet var allerede på felgen før korona

Global krise 

Det er ikke bare i Malawi de er bekymret for en økning i barneekteskap under koronakrisen. FNs befolkningsfond UNFPA varslet allerede i april om at skoler som er stengt i månedsvis verden over vil føre til flere barneekteskap, mer vold, uønskede graviditeter og kjønnslemlestelse.

FN mener koronakrisen kan resultere i 13 millioner barneekteskap i løpet av de neste ti årene, som følge av at skolene holder stengt, arbeidet med reproduktiv helse er blitt satt på vent under pandemien, og flere blir presset ut i arbeidsledighet og økonomisk krise.

Særlig mange jenter risikerer å aldri komme tilbake på skolebenken igjen når skolene åpner.

Les også: – Det er absolutt mer utfordrende å kommunisere gladsaker under korona

Saken fortsetter under bildet 

###

Programsjef i SOS-barnebyer i Malawi, Hope Msosa. Foto: privat. 

Ingen hjemmeskole 

I Malawi lever store deler av befolkningen uten tilgang på internett, i noen få tilfeller har elevene på offentlig skole fått undervisning over radioen, i følge SOS-Barnebyer. Landet er blant de fattigste i verden.

Familier som har råd til å sende barna på privatskoler og som har tilgang på internett, har i noen grad fått hjemmeundervisning, men flere familier SOS-Barnebyer har vært i kontakt med sier de ikke har råd til å betale for skolen lenger. I tillegg har de fleste aktiviteter utendørs og innendørs vært forbudt, ettersom man ikke kan samles i store grupper.

– Nedstengningen av skolene har hatt en stor effekt på økningen av barneekteskap og tenåringsgraviditeter, sier Hope Msosa.

Les også: Hun kjemper mot barneekteskap i Malawi - og har sitt eget talk show (+)

Mangler kartlegging 

Myndighetene har ikke tall på økningen, men planlegger en kartlegging i høst, ifølge Msosa. Han mener de allerede vil se konsekvensene når skolene gradvis åpner i slutten av september – ettersom barna det gjelder trolig ikke kommer tilbake til skolen.

En ny lov sikrer jenter rett på skolegang etter at de har fått barn, men de ser at mange fortsatt har utfordringer med å få det til. Msosa har jobbet med barneekteskap i lang tid, og forteller at flere av distriktene han jobber med har meldt om flere tilfeller.

– Barna har ikke lenger skolen å gå til og blir værende alene hjemme mens foreldrene er borte hele dagen. Veldig mange er ikke ansatte lønnsmottagere, men jobber i småskala landbruk for å skaffe mat til livets opphold. Tilgangen på prevensjon er lav og mange tenåringsjenter ser muligheten til å gifte seg med menn i byene som eneste utvei, sier Msosa.

Les også denne om Moria-flyktningene: – Regjeringen har sittet på gjerdet så lenge de kunne

Ungdomsorganisasjonen Yoneco i Malawi driver en landsdekkende hjelpelinje som kan bekrefte at koronakrisen har ført til en kraftig økning i barneekteskap, ifølge The Guardian.

De skal ha mottatt 83 prosent flere henvendelser om barne- og tvangsekteskap i perioden mars-mai i år sammenlignet med i fjor. Det er også 151 prosent flere henvendelser om voldtekt fra barn og unge. 

Les også: – Jeg tror vi har kommet i en ny fase der vi ser at afrikanske land samler seg og hjelper hverandre

Høvdinger stanser ekteskapene 

– Malawi har som mange andre land blitt hardt rammet av koronakrisa, og det har særlig gått hardt utover barn og unge. De skulle akkurat til å gå opp til eksamen før alt stengte, og det var psykologisk vanskelig og skulle over til å gjøre ingenting, sier Lymon Thundu, koordinator for familieprogrammet til SOS-Barnebyer i områdene rundt hovedstaden Lilongwe.

I 2017 ble det innført 18 års aldersgrense for ekteskap, men Hope Msosa tror det vil ta tid før samfunnet følger etter.

Flere steder samarbeider myndighetene og hjelpeorganisasjoner med lokale høvdinger om å avverge barneekteskap, ifølge Msosa.

Lymon Thundu forteller at han nylig fikk høre om et barneekteskap i et av samfunnene han jobber med. Jenta hadde giftet seg uten at foreldrene visste om det, høvdingen grep inn, jenta ble hentet tilbake til familien sin og skal fortsette på skolen.

– Høvdingene innfører sosiale normer som familiene respekterer, sier Hope Msosa.

Les også: «Det er lett å gløyme, men vi var også eit fattig land ein gong»

Trenger flere helsestasjoner 

Helsetilbudet i Malawi er mangelfullt og tilgangen på helestasjoner og prevensjon er dårlig. Det gjør arbeidet mot tenåringsgraviditeter og barneekteskap vanskelig. I ett av områdene der Lymon Thundu jobber, finnes det kun et helsesenter med to leger og fem sykepleiere for en befolkning på 70.000.

Nå sørger koronapandemien for å legge ytterligere press på et allerede svært presset helsevesen. Helsemyndighetene har ikke kapasitet til å teste i nærheten av så mange som trenger en test. Av en befolkning på 19 millioner er kun 49.341 testet for koronaviruset, og av disse er så langt 5.711 bekreftet smitta, i følge landets myndigheter.

Programsjef Hope Msosa i SOS-Barnebyer frykter tallet er langt høyere, og forteller at kun de som har alvorlige symptomer får teste seg og at flere holder seg vekk fra sykehusene i frykt for å bli smitta.

– Vi frykter at viruset vil sette en stopper for alt arbeidet myndighetene og vi i organisasjonene har lagt ned, sier Msosa. 

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen