Verden

Donald Trump på spørsmål om han løy for det amerikanske folk: «Kanskje det»

Donalt Trump avviser ikke å ha løyet, men kalte anklagene om koronaløgn en politisk «Hit-job» på en pressekonferanse onsdag kveld.

Bilde 1 av 2

Saken er oppdatert med Donald Trumps uttalelser fra kveldens pressekonferanse.

Under en pressekonferanse onsdag kveld ble Donald Trump konfrontert med spørsmål om hvorvidt han hadde løyet for det amerikanske folk. Donald Trump svarte konsist da han ble spurt om han løy for å redusere graden av panikk blant amerikanere.

– Hvis du sa for å redusere panikk, kanskje det, svarte Donald Trump, før han gikk inn en lengre forklaring om farene ved frykt og panikk for koronaviruset.

– Dette er bare en politisk «Hit-job», sa Trump under pressekonferansen.

– Jeg ga han noen sitater, og for å være ærlig vet jeg ikke hvordan boken vil bli, sa Trump til journalistene med referanse til Bob Woodwards bok.

Woodward, som er mest kjent for å avsløre Watergate-skandalen med Richard Nixon, er klar med ny bok om Donald Trump.

Boka har fått tittelen «Rage» (Raseri) og er en oppfølger til boken «Fear».

Onsdag publiserte både Washington Post og CNN utdrag fra boka.

Ifølge den kjente gravejournalisten har Trump fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn en vanlig influensa.

– Dette er dødelige greier, sa Trump i et intervju med Woodward 7. februar.

Woodward skal ha lydopptak av intervjuet.

I deler av opptaket som ble kringkastet av MSNBC påpeker Trump at korona ikke bare rammer eldre.

– Det er yngre mennesker også nå, sier Trump.

Dette er stikk i strid med hva Trump har sagt offentlig. Han har blant annet truet med å kutte i finansieringen til barneskoler som ikke åpner i høst.

Lest denne?: Trump om sin tidligere advokats datter: – Når ble hun så deilig

– Jeg liker fortsatt å tone det ned

Offentlig valgte han altså å gi en helt annen framstilling av riskoen ved viruset enn hva han selv var klar over, noe han også selv innrømmer.

– Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg vil ikke skape panikk, sa han i et intervju 19. mars.

10. februar sa Trump til titusener av jublende tilhørere at viruset på mirakuløst vis ville forsvinne av seg selv når det ble litt varmere i april.

Under en presseseanse i Det hvite hus 26. februar var Trump «sikker» på at det hele ville gå over da han ga en kommentar til at de første koronatilfellene var registrert i USA:

– Vi kommer ganske snart til å være nede i bare fem tilfeller. Og vi kan være nede i bare en eller to personer veldig snart. Så vi har vært heldige, sa Trump da.

I midten av mars hadde pipen fått en annen lyd:

– Jeg følte på meg at det var en pandemi lenge før det ble kalt en pandemi, sa Trump da.

Les også: To kvinner stjal MAGA-cap fra Trump-tilhenger: Risikerer 15 år i fengsel

– Jeg er en cheerleader for dette landet

Trump utdypet onsdag lokal tid hvorfor han forsøkte å ufarliggjøre viruset og viste til at han prøvde å styrke nasjonen og unngå å presse opp prisene på nødvendige varer.

– Faktum er at jeg er en cheerleader for dette landet. Jeg elsker vårt land og jeg ville ikke at folk skulle bli redde. Jeg ville ikke skape panikk i landet eller i verden, fortalte han på en pressekonferanse i Det hvite hus.

– Vi ville vise selvsikkerhet. Vi ville vise styrke, sa han videre.

Donald Trump blir forsvart av pressesekretær Kayleigh McEnany:

– Han har bare gjort hva ledere, gode ledere, skal gjøre, sa hun under en presseseanse i Det hvite hus ifølge New York Times.

– Presidenten har aldri løyet til det amerikanske folk om covid-19, fortsatte hun.

Onsdag forsvarte hun presidenten igjen og sier at Trumps eneste motiv var å få folk til å føle seg trygge.

– Det er viktig å uttrykke tillit, det er viktig å uttrykke ro. Presidenten har aldri løyet til den amerikanske offentligheten om covid, sier hun.

Demokratenes presidnetkandidat Joe Biden derimot, angrep Trump onsdag:

– Han løy til det amerikanske folket. Han visste bedre, men løy, sa Biden under et valgmøte kringkastet hos blant andre MSNBC.

Les også: Trump vil stoppe undervisningsprosjekt i amerikansk slavehistorie

For ros til ris

Trump insisterte lenge på at han ikke ville bruke munnbind. Den første gangen han hadde på seg munnbind offentlig, var i juli, skriver NTB.

Under utbruddets første fase roste han også Kinas håndtering, før han gikk over til å anklage Kina for å ha latt viruset spre seg til resten av verden.

USA er det landet i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Antall koronarelaterte dødsfall er snart ventet å passere 200.000.

Trump har gjentatte ganger uttalt at hans håndtering av utbruddet har vært en suksess, blant annet ved å vise til at han tidlig besluttet å forby innreise for folk som kom fra Kina og fra hardt rammede land i Europa.

Meningsmålinger viser imidlertid at to av tre amerikanerne er misfornøyde med Trumps håndtering.

Mer fra Dagsavisen