Verden

Trump vil stoppe undervisningsprosjekt i amerikansk slavehistorie

USA-ekspert: – Det er Trump som driver med historieforfalskning.

Siden august 2019 har avisen The New York Times publisert essays og podkaster i det såkalte 1619-prosjektet.

Grunntanken bak prosjektet er å se USAs historie i lys av nettopp året 1619, året de første afrikanske slavene ankom den britiske kolonien Virginia, heller enn den tradisjonelle fortellingen om 1776 som revolusjonsåret med uavhengighetserklæringen som grunnlaget for USAs opprinnelse.

1619-prosjektet har blitt møtt med både støtte og kritikk fra en rekke hold. USAs president Donald Trump er en av prosjektets hardeste kritikere.

Les også: Cohen-bok: «Jeg var akkurat den personen Trump snakket om da han sa han kunne drepe noen på Fifth Avenue og slippe unna med det»

– Revisjonistisk historie

Under en pressekonferanse mandag ble Donald Trump spurt om hvorfor han motsetter seg prosjektet.

– Jeg vil at alle skal lære så mye de kan om vår historie. Jeg tror ikke på cancel culture, det gode eller det onde. Hvis du ikke studerer det onde kan det skje igjen, så jeg ønsker at det skal bli studert nøye og presist, svarer Trump og legger til:

– Men, vi vokste opp med en viss historie og nå prøver de å forandre historien. Revisjonistisk historie, det er derfor de prøver å rive ned monumentene våre, rive ned statuene våre, sier Trump med referanse til statue-debattene som har rast i kjølvannet av protestene etter drapet på George Floyd i mai.

Se video av Donald Trumps svar under.

Senest søndag tvitret presidenten at utdanningsdepartementet i USA vil se nærmere på skoler som benytter seg av 1619-prosjektet til undervisning. Ifølge Trump vil disse skolene ikke motta penger.

1619-prosjeket har utarbeidet et undervisningspensum i samarbeid med Pulitzer-senteret som kan benyttes fritt av de som måtte ønske det. Donald Trump er ikke alene om å motsette seg tanken om å bruke 1619-prosjektet til undervisning av barn og unge.

Tom Cotton, en republikansk senator fra Arkansas, har lansert et lovforslag titulert «Saving American History Act of 2020». Målet med lovforslaget er å «Stoppe føderale midler fra å bli brukt til å undervise i 1619-prosjektets pensum i grunnskolen og videregående skole...». Ifølge CNN er det lite trolig at lovforslaget vil få gjennomslag i Senatet.

Les også: Donald Trump: – Joe Biden er en dum person, det vet dere godt

– Det er Trump som driver med historieforfalskning

USA-ekspert og høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Ketil Raknes, mener det er et skille mellom legitim kritikk av prosjektet og kritikken Donald Trump forfekter.

– Det finnes saklig kritikk av 1619-prosjektet. Det er historikere som mener at prosjektet gir en unyansert fremstilling av et helhetsbilde, sier Raknes og nevner kritikk av prosjektets fremstilling av den amerikanske borgerkrigen og fokus på rase og raserelasjoners rolle.

Ifølge Raknes er denne debatten en helt normal akademisk diskusjon om årsakssammenhenger. Kritikken til Trump handler derimot om å legge lokk på spenninger i dagens USA.

– Den uenigheten Trump legger opp til handler om å ikke snakke om det som egentlig er vondt og vanskelig. Slaveri-tiden er over, vi må komme oss videre, ifølge Trump, sier Raknes.

Trumps holdning til prosjektet kan sees i lys av velgerbasen hans, mener Raknes:

– Han appellerer kun til hvite velgere, og han vet at en del hvite velgere er enige i hans fremstilling. Det er Trump som driver med historieforfalskning, sier Raknes.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Lest denne?: Trumps tidligere advokat: – Donald Trump er villig til å starte krig for å bli i Det hvite hus

Mer fra Dagsavisen