Verden

Omstridt unntakstilstand oppheves i Ungarn

En omstridt unntakstilstand i Ungarn, som ga regjeringen svært mye makt for å håndtere koronakrisen, er i ferd med å bli opphevet.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers his speech during the inauguration of the Centenary Turul Statue in commemoration of the 100th anniversary of the Trianon Peace Treaty in Satoraljaujhely, Hungary, Saturday, June 6, 2020. The Turul, mostly depicted as a hawk or falcon, is a mythological bird and the ancient symbol of Hungarian national identity and togetherness. Hungary is commemorating the 100th anniversary of a post-World War I peace treaty which led to the loss of about two-thirds of its territory and left some 3.3 million Hungarians outside the country's new borders. (Zoltan Mathe/MTI via AP)

Et vedtak om å heve unntakstilstanden ble gjort i nasjonalforsamlingen tirsdag. Her har regjeringspartiet Fidesz et stort flertall, og vedtaket er også tidligere blitt varslet av regjeringen.

Beslutningen vil formelt tre i kraft senere denne uken. Da mister statsminister Victor Orban fullmaktene som har gitt ham mulighet til å styre ved dekret uten å involvere nasjonalforsamlingen.

Han fikk denne muligheten da de folkevalgte vedtok en unntakslov i slutten av mars. Begrunnelsen var at regjeringen måtte ha frie tøyler for å bekjempe koronakrisen. Men kritikere både i og utenfor Ungarn fryktet at loven ville bli et nytt skritt i en langvarig prosess mot et stadig mer svekket demokrati.

Les også: Trump varsler lov for politiet

Når regjeringens fullmakter nå oppheves, er begrunnelsen at koronasituasjonen er under kontroll. Ungarn har så langt registrert i overkant av 560 koronarelaterte dødsfall.

Menneskerettsaktivister mener imidlertid at Orban har brukt krisefullmaktene, mens han hadde dem, til å ytterligere svekke opposisjonen i landet. Ett eksempel er kutt i overføringer til kommuner som styres av opposisjonspartier.

Les også: Høyre-Erna vil kaste ut «diktatorens» parti