Verden

Konspirasjonsteorier om korona får folk til å sette fyr på 5G-master

5G-master i flere land utsettes for sabotasje, noe som kobles til konspirasjonsteorier om koronavirusets opprinnelse og spredning.

In this Sunday, March 8, 2020, photo, residents wearing masks look at their smartphones near an advertisement for 5G smartphones from Chinese tech giant Huawei in Beijing. Factories in China, struggling to reopen after the coronavirus shut down the economy, face a new threat from U.S. anti-disease controls that might disrupt the flow of microchips and other components they need. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some it can cause more severe illness. (AP Photo/Ng Han Guan)

Både i Storbritannia og Nederland har en rekke 5G-master blitt utsatt for sabotasje den siste tiden.

Dette skjer samtidig med at det florerer av konspirasjonsteorier i sosiale medier, der det blant annet hevdes at stråling fra 5G-nettet svekker kroppens immunforsvar og bidrar til økt spredning av koronavirus.

I Storbritannia er over 30 master sabotert den siste måneden, og den britiske statsråden Michael Gove rykket nylig ut i avisen The Independent og kalte konspirasjonsteoriene «farlig tøv».

– Jeg er rasende, det er rett og slett avskyelig at folk gjør dette mot den infrastrukturen vi behøver for å kunne stå opp mot denne helsekrisen, sa britenes helsedirektør Stephen Powis til avisen.

Les også: Hvem skal ta regningen for koronakrisen?: Økonomer foreslår ny koronaskatt (+)

Ville teorier

Konspirasjonsteoriene er både mange og ville, og i Storbritannia har det blant annet blitt hevdet at det er myndighetene som står bak initiativet med å applaudere helsepersonell på et visst klokkeslett, noe som skjer for å overdøve lyden av 5G-tester.

I USA har Hollywood-stjerner som John Cusack og Woody Harrelson bidratt til å spre konspirasjonsteorier som knytter koronaviruset til 5G, skriver The New York Times.

Avisen har funnet hele 487 Facebook-kontoer, 84 Instagram-kontoer og 52 Twitter-kontoer som sprer slike konspirasjonsteorier, og disse har hundretusenvis av følgere.

Les også: Portforbud i Tyrkia - folk hamstrer i panikk

Spres i Norge

Også i Norge spres det flittig konspirasjonsteorier om 5G-nettes skyld i koronapandemien, både i Facebook-grupper som Folkets strålevern, Nei til smartmeter med mer og 5G-fritt Norge, og på Finansavisens forum og Steigan.no.

Faktisk.no og andre har faktasjekket påstandene som framsettes, og forskere de har vært i kontakt med, konkluderer med at de ikke inneholder fnugg av sannhet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Wuhan-påstand

Britiske Full Fact har tidligere faktasjekket et Facebook-innlegg der det påpekes at Wuhan i Kina, der koronaviruset først ble påvist, var blant de første byene som fikk 5G-nett.

I innlegget hevdes det at stråling fra det nye telenettet har svekket immunforsvaret til innbyggerne, noe som bidro til rask smittespredning, men dette finnes det ikke vitenskapelig belegg for å hevde. (NTB)

Samleside: Alt du trenger å vite om korona