Verden

Konspirasjonsteorier om korona får folk til å sette fyr på 5G-master

5G-master i flere land utsettes for sabotasje, noe som kobles til konspirasjonsteorier om koronavirusets opprinnelse og spredning.

Både i Storbritannia og Nederland har en rekke 5G-master blitt utsatt for sabotasje den siste tiden.

Dette skjer samtidig med at det florerer av konspirasjonsteorier i sosiale medier, der det blant annet hevdes at stråling fra 5G-nettet svekker kroppens immunforsvar og bidrar til økt spredning av koronavirus.

I Storbritannia er over 30 master sabotert den siste måneden, og den britiske statsråden Michael Gove rykket nylig ut i avisen The Independent og kalte konspirasjonsteoriene «farlig tøv».

– Jeg er rasende, det er rett og slett avskyelig at folk gjør dette mot den infrastrukturen vi behøver for å kunne stå opp mot denne helsekrisen, sa britenes helsedirektør Stephen Powis til avisen.

Les også: Hvem skal ta regningen for koronakrisen?: Økonomer foreslår ny koronaskatt (+)

Ville teorier

Konspirasjonsteoriene er både mange og ville, og i Storbritannia har det blant annet blitt hevdet at det er myndighetene som står bak initiativet med å applaudere helsepersonell på et visst klokkeslett, noe som skjer for å overdøve lyden av 5G-tester.

I USA har Hollywood-stjerner som John Cusack og Woody Harrelson bidratt til å spre konspirasjonsteorier som knytter koronaviruset til 5G, skriver The New York Times.

Avisen har funnet hele 487 Facebook-kontoer, 84 Instagram-kontoer og 52 Twitter-kontoer som sprer slike konspirasjonsteorier, og disse har hundretusenvis av følgere.

Les også: Portforbud i Tyrkia - folk hamstrer i panikk

Spres i Norge

Også i Norge spres det flittig konspirasjonsteorier om 5G-nettes skyld i koronapandemien, både i Facebook-grupper som Folkets strålevern, Nei til smartmeter med mer og 5G-fritt Norge, og på Finansavisens forum og Steigan.no.

Faktisk.no og andre har faktasjekket påstandene som framsettes, og forskere de har vært i kontakt med, konkluderer med at de ikke inneholder fnugg av sannhet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Wuhan-påstand

Britiske Full Fact har tidligere faktasjekket et Facebook-innlegg der det påpekes at Wuhan i Kina, der koronaviruset først ble påvist, var blant de første byene som fikk 5G-nett.

I innlegget hevdes det at stråling fra det nye telenettet har svekket immunforsvaret til innbyggerne, noe som bidro til rask smittespredning, men dette finnes det ikke vitenskapelig belegg for å hevde. (NTB)

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Mer fra Dagsavisen