Verden

Ung tyrkisk folkemusiker døde i sultestreik mot regjeringen

Sangeren Helin Bolek (28) døde i Tyrkia etter å ha sultestreiket i 288 dager i protest mot regjeringens bannlysing av hennes populære folkemusikkgruppe.

Bandkollektivet Grup Yorum er kjent for sine protestlåter, men har vært ikke hatt lov til å opptre i Tyrkia siden 2016.

Bolek sluttet å spise i protest da hun og bandkollega Ibrahim Gokcek satt fengslet i fjor.

Les også: Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia

De to ble løslatt i november, men fortsatte sultestreiken med krav om at regjeringen opphever forbudet for bandet mot å holde konserter, løslater fengslede medlemmer og stryker navnene deres fra lister over ettersøkte.

Fredag døde 28-åringen i Istanbul uten at kravene var innfridd, opplyser gruppa. To medlemmer av Grup Yorum, blant dem Gokceks kone, er fortsatt i fengsel.

Regjeringen anklager folkemusikk-kollektivet for å ha bånd til den venstreradikale gruppa DHKP-C, som er utpekt som en terrororganisasjon av Tyrkia, USA og EU.

Les også:  – Det gjør vondt at ikke Tyrkia anerkjenner drapet på forfedrene som et folkemord

Mourners carry the open coffin of Helin Bolek, a member of a popular folk music group that is banned in Turkey, during the funeral procession in Istanbul, Friday, April 3, 2020. Bolek died at home Friday on the 288th day of a hunger strike protesting the government's treatment of the band, in an effort to force the government to reverse its treatment of the band and its members. She was 28. Grup Yorum, known for its protest songs, is a folk collective with rotating band members, the government accuses the group of links to the outlawed Revolutionary People's Liberation Party-Front, or DHKP/C. (Ibrahim Mase/DHA via AP)

28 år gamle Helin Bolek ble båret i åpen kiste gjennom Istanbul fredag. Da hun ble begravet lørdag, ble det sammenstøt med politiet. Foto: DHA via AP / NTB scanpix

Bandkollektivet ble dannet i 1985 og ble populære både i Tyrkia og internasjonalt med sin kombinasjon av tyrkisk og kurdisk folkemusikk. Grup Yorums venstrevridde fokus på antikapitalisme, opposisjon til regjeringens politikk, motstand mot gentrifisering og låter om en gruvekatastrofe som krevde over 300 menneskeliv, ble møtt med fordømmelse fra myndighetene.

Menneskerettighetsgruppa IHD sier at en delegasjon med aktivister møtte Tyrkias viseinnenriksminister i mars for å forsøke å finne en løsning som kunne få slutt på sultestreiken. Men regjeringen nektet å vurdere kravene før protesten ble avsluttet, ifølge IHD.

Mer fra Dagsavisen