Verden

Forfalsket hele CV-en og et magasincover for å få toppjobb i Trump-administrasjonen – og fikk den

Mina Chang stilte på jobbintervju i utenriksdepartementet med falsk Harvard-utdannelse og et hjemmelaget Time Magazine-cover. Hun skal ha hatt en nøkkelrolle i Trump-administrasjonen.

Bilde 1 av 2

En fersk avsløring fra NBC News har gravd fram at Mina Chang, en høytstående ansatt i USAs utenriksdepartement, fikk jobb på falskt grunnlag. Og ikke nok med det; hun valset inn på jobbintervju med et Time Magazine under armen. Et magasin med ehnne selv på forsiden. De er bare ett problem; magasinet hadde hun laget selv.

Ifølge NBC har Chang forfalsket sin egen CV - både utdannelsen og andre prestasjoner. Hun skal blant annet ha skrytt på seg en grad fra Harvard, at hun driver en ideell organisasjon som opererer i 40 land, at hun har gjort arbeid for FN, samt at hun var på forsiden av en utgave av Time Magazine.

Og akkurat det med en falsk Time-forside er nettopp Donald Trump godt kjent med. Han har selv «pyntet» kontoret, golfklubbene og hjemmet sitt med slike. Da selvsagt av seg selv på omslaget. Time krever sågar at Trump fjerner et Time Magazine fra veggen i en av hans mange golfklubber.

Chang skal ha hatt en nøkkelrolle i Trump-administrasjonen i hennes jobb som Deputy Assistant Secretary i utenriksdepartementet.

###

Skjermdump NBC News

Harvard-utdannelse

På sin egen biografi på nettsiden til amerikanske myndigheter hevder Chang å ha en grad fra Harvard.

Dette er også ren bløff.

Ifølge det prestisjetunge universitetet har ikke Chang noen grad fra institusjonen i det hele tatt. Hun har derimot bare deltatt på et syv ukers kurs i 2016.

Programmet ved Army War College-fakultetet som hun hevder å ha en grad fra, er ifølge skolen dessuten et kurs som varer i bare fire dager. 

Les også: Riksrettsgranskning av Donald Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere

Falskt Time Magazine-cover

I en video fra 2017 som er lagt ut på hjemmesiden til Changs ideelle organisasjon, beskriver hun sitt eget arbeid mens et TIME-magasinomslag med ansiktet hennes dukker opp på skjermen.

Her er du på Time-magasinet. Gratulerer! Fortell meg om dette omslaget. Hvordan det ble til? spør intervjueren, som er vert for et YouTube-show.

Hvorpå Chang svarer:

– Vel, vi begynte å bruke droneteknologi i forbindelse med katastrofer, og da ble det snakk om hvordan teknologi brukes til å redde liv i slike scenarier. Jeg antar jeg at jeg fikk skapt litt oppmerksomhet rundt det.

Intervjueren sier deretter at Chang tok med Time-coveret til intervjuet som et eksempel på arbeidet hennes.

Hun skal visstnok også ha tatt med det falske coveret til jobbintervjuet hos utenriksdepartementet.

En talsperson for Time magazine Kristin Matzen har bekreftet til NBC at coveret ikke er ekte.

Analyse: Blir hans snuoperasjon vendepunktet som sikrer brexit? (DA+)

Ble vurdert til forfremmelse

Det ser ut til at denne administrasjonen ikke har hatt samme grundighet i personkontroll som tidligere administrasjoner, sier James Pfiffner til NBC.

Han har tidligere selv hatt jobben med nettopp å faktasjekke CV-en til folk som søker jobb i amerikanske myndigheter.

Changs stilling er som Deputy Assistant Secretary i Utenriksdepartementets avdeling for konflikt og stabiliserende operasjoner og rapporterte til viseminsiteren i departementet. Hennes stilling har typisk ansvar for å gjennomføre store prosjekter.

Det var først i forbindelse med at hun ble vurdert til en enda større regjeringsjobb, med et budsjett på mer enn 1 milliard dollar, at kongressen begynte å stille spørsmål om CV-en hennes.

Lest denne?: Republikansk eks-senator hevder det er flertall i Senatet for å fjerne Donald Trump

Nyeste fra Dagsavisen.no: