Verden

Her begraver de isbreen

Ni av ti isbreer i Sveits kan forsvinne på grunn av global oppvarming. I dag ble den første begravet. - Dette er et faretegn, sier isbreforsker.

Bilde 1 av 4

Over 200 personer deltok søndag i en begravelsseremoni i de sveitsiske alpene. Begravelsen var for isbreen Pizolgletcher, som nå er så godt som smeltet på grunn av klimaendringer.

CNN rapporterte fra bre-begravelsen på fjellet Pizol søndag.

Isbre-ekspert Mathias Huss ved ETH-universitetet i Zurich har beregnet at Pizol-isbreen har mistet 80 til 90 prosent av sitt volum siden 2006.

– Isbreen Pizol er forsvunnet. Det er noe snø igjen, men isbreen er ikke mer, forteller Huss til CNN.

Matthias Huss, a glaciologist at the ETH Zurich and head of the glacier monitoring network Glamos, speaks during a mourning ceremony as awareness to climate change, for the disappearing Pizol glacier, in Mels, Switzerland, September 22, 2019. REUTERS/Denis Balibouse

Isbreforsker Matias Huss under den symbolske isbrebegravelsen på Pizol. Foto: NTB Scanpix

– 80 prosent av isbreene i Sveits er på størrelse med Pizol. At Pizol forsvinner er et faretegn. Dette er det som kommer til å skje hvis vi ikke endrer vår adferd, mener breforskeren.

En lokal prest deltok også ved seremonien. Pizol er den første av Sveits' isbreer som formelt blir fjernet fra lista over isbreer som forskerne i Sveits overvåker. Pizol-fjellet rager 2.844 meter over havet.

90 prosent av Sveits' isbreer kan forsvinne innen år 2100 om ikke det blir gjort tiltak for å bremse den globale oppvarmingen, ifølge en studie fra ETH-universitetet publisert tidligere i år.

Begravde Okjøkull

I august ble det holdt en begravelsesseremoni på Island for isbreen Okjøkull, der bl.a Islands statsminister og Irlands tidligere president deltok. Okjøkull-isbreen hadde ligget på toppen av en vulkan i 700 år, og er nå smeltet ned, som den første isbreen på Island som forsvinner. Den islandske geologen Oddur Sigurdsson mener at alle Islands isbreer vil være borte om 200 år om den globale oppvarmingen fortsetter, meldte NTB ved seremonien.

I morgen starter FNs klimatoppmøte. Fredag var det klimastreiker og demonstranter verden over i en av de største protestaksjonene verden har sett, med millioner av deltakere.

Les også: Greta Thunberg inspirerte til tidenes klimastreik

Mer fra Dagsavisen