Verden

Amerikanske delstater etterforsker Google

Myndighetene i nesten alle USAs delstater har i samarbeid startet etterforskning for å finne ut om IT-giganten Google har brutt konkurranselovgivningen.

– Vi skal undersøke om Googles virksomhet har undergravd konkurransen i det frie markedet og skadet forbrukerne, sa Pennsylvanias regjeringsadvokat Josh Shapiro mandag.

Sammen med kolleger fra en rekke andre delstater presenterte han nyheten om etterforskningen. 48 delstater, hovedstadsområdet District of Columbia og Puerto Rico samarbeider om den. De eneste delstatene som ikke deltar, er California og Alabama.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Google er ett av flere amerikanske IT-selskaper som har vokst seg ekstremt store og blitt svært dominerende i markedene hvor de opererer. Googles posisjon som søkemotor er blitt beskrevet nærmest som et monopol, og selskapet kontrollerer i tillegg en stor del av reklamemarkedet.

I forrige uke ble det kjent at amerikanske delstater vil samarbeide om en lignende gransking av Facebook. Også føderale amerikanske myndigheter har startet granskinger for å undersøke om store IT-selskaper misbruker sin markedsmakt og svekker den frie konkurransen.