Verden

Kostholdet kostet tenåring dyrt

17-åring fra Bristol spiste kun «junk food» over en periode på flere år. Det kostet ham synet.

Burger King's "BK Quad Stacker" hamburger with four beef patties, topped with bacon, cheese, sauce, lettuce, pickles and onions is seen August 19, 2009, in Washington, DC. It weighs in with 1010 calories, 70 grams of fat, 30 mg of saturated fat, 3 grams trans fats, 210 mg cholesterol, 34 carbs, 6 grams sugar, 64 grams protein, and 1800 mg sodium, not counting the  500 calorie French Fries.    AFP Photo/Paul J. Richards

Et kosthold som i en årrekke utelukkende besto av hurtigmat som pommes frites, lyst brød, chips og bearbeidet kjøtt har fått store konsekvenser for den britiske tenåringen, skriver medier som Business Insider og The Telegraph. Han skal være den første i Storbritannia som har blitt blind som følge av en diett bestående kun av hurtigmat.

Allerede som 14-åring begynte kostholdet å tære på ham. Briten ble tatt til legen, og undersøkelser påviste anemi og B-vitaminmangel. Året etter fikk han hørselsplager og deretter plager med synet. Som 17-åring var synet helt vekke, og legene fastslo at synstapet var permanent.

Les også: Mann trakk pistol fordi det var tomt for kyllingsandwich

17-åringen mistet synet på grunn av en feilernæringstilstand kalt NON (Nutritional optic neuropathy), som skader synsnerven. Den kan også oppstå som følge av alkohol- og tobakkmisbruk, ifølge Business Insider.

Gutten hadde utviklet en spesiell type spiseforstyrrelse i ung alder. Den bidro sterkt til at synet forsvant.

– Det som er spesielt med denne saken, er at han var ekstremt kresen i matveien, at dette hadde pågått over lang tid og at diagnosen hadde blitt oversett, sier Denize Atan, lege ved universitetssykehuset i Bristol, til The Telegraph.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jørn H. Skjærpe

Jørn H. Skjærpe

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen