Verden

Uvenner går sammen mot Salvini

Ligaen-leder Matteo Salvini gamblet og satset på nyvalg. Resultatet kan bli at uvennene Femstjernersbevegelsen og PD danner ny regjering.

Populistene i Femstjernersbevegelsen (M5S) og sosialdemokratene i PD er enige om å prøve å danne ny regjering i Italia.

Det skjer etter flere dager med intense forhandlinger mellom de to partiene i forsøk på å unngå nyvalg, etter regjeringskrisa som ble utløst tidligere i august.

Torsdag fikk Giuseppe Conte, som søkte avskjed som statsminister 20. august, formelt oppgaven med å få på plass en styringsdyktig regjering. Han lovet i en tale at det blir en framtidsretta regjering, der beskyttelse av klima, arbeid og likestilling er blant pilarene.

Nå har han noen dager på seg til å klargjøre regjeringens sammensetning og en plattform, skriver La Repubblica. Allerede i midten av neste uke er planen at Conte skal tas i ed.

* Hvordan startet krisa?

Conte har allerede sittet som statsminister i 14 måneder, men da som leder for en koalisjon bestående av M5S og det innvandringskritiske ytre høyre-partiet Ligaen.

Krisa ble utløst da Ligaen-leder og innenriksminister Matteo Salvini 8. august gikk ut og sa at han ikke lenger hadde tillit til egen regjering. Ligaen ville holde mistillitsvotum mot Conte, med nyvalg som endelig mål.

Statsministeren svarte med å levere sin avskjedssøknad. Da startet president Sergio Mattarella samtaler med partiene for å lete etter et regjeringsalternativ. Motstanderne av Salvini og Ligaen mobiliserte for å finne en løsning som ville holde Ligaen unna makta.

Les også: Blir Matteo Salvini ny statsminister?

* Hva skjer med Salvini?

Matteo Salvini har sagt at han ønsker å bli ny statsminister, men regjeringsbråket den siste tida har gått ut over Ligaens oppslutning. Fra rundt 38 prosent tidligere i sommer, måles de nå på rundt 34 prosent, ifølge Politico.

Salvini skal ikke ha ventet at Femstjernersbevegelsen skulle finne sammen med PD.

League leader Matteo Salvini gestures as he speaks to the media after consultations with Italian President Sergio Mattarella in Rome, Italy, August 28, 2019. REUTERS/Ciro de Luca

Ligaen-leder Matteo Salvini gamblet på nyvalg i Italia. Foto: Ciro de Luca/NTB scanpix 

Onsdag tok Ligaen-lederen igjen til orde for et snarlig nyvalg, med anklager om at en PD og M5S-regjering ikke vil klare å holde sammen over tid.

Les også: Kommentar: Da capo, Italia

* Hva skjer nå?

For en uke siden sa president Sergio Mattarella at hvis partiene ikke kom sammen om en overbevisende avtale, ville han utlyse nyvalg, ifølge The Guardian.

Italy's President Sergio Mattarella meets Prime Minister Giuseppe Conte in Rome, Italy August 29, 2019. Presidential Palace/Paolo Giandotti/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. REFILE - REMOVING ERRONEOUS INFORMATION

President Sergio Mattarella (t.v.) og statsminister Giuseppe Conte torsdag. Foto: Paolo Giandotti/NTB scanpix

En av utfordringene for Conte de kommende dagene er å sette sammen den nye regjeringen. Hvem som skulle få statsministerjobben har vært et stridstema, og det var først da PD-leder Nicola Zingaretti gikk med på å la Conte fortsette at samtalene gikk framover.

Fordeling av ministerposter venter, og avtalen mellom partiene skal også stemmes over blant medlemmene i M5S i løpet av uka. PDs Zingaretti har på sin side forsøkt å overbevise sine velgere med at de vil danne en regjering med mål om endring og som bryter med den forrige,

– Dette er ikke en stafett, sa han videre.

Democratic Party leader Nicola Zingaretti waves as he walks into the Presidential Palace for consultations with Italian President Sergio Mattarella in Rome, Italy, August 28, 2019. REUTERS/Remo Casilli

PD-leder Nicola Zingaretti kan bli ny visestatsminister i Italia. Foto: Remo Casilli/NTB scanpix

PD-lederen har tidligere stilt som krav at M5S må gå bort fra en kontroversiell anti-innvandringslov de stemte gjennom sammen med Ligaen.

Det langvarige fiendskapet mellom PD og M5S kan imidlertid stikke kjepper i hjulene for koalisjonsplanene. De to største partiene i nasjonalforsamlingen har ofte gått i strupen på hverandre, også bare timer før de ble enige om å forsøke å samarbeide.

For en knapp måned siden sa M5S-leder Luigi Di Maio at han ikke ville ha noe med PD å gjøre. Di Maio sa da også at han var den som de siste åra har angrepet PD mer enn alle andre partier til sammen, skriver La Repubblica.

Les også: Dramatisk økning i rasistisk vold i Italia

Mer fra Dagsavisen