Verden

Fransk politi brukte tåregass mot klimaaktivister

En video i sosiale medier, som viser fransk politi bruke tåregass mot fredfulle klimaaktivister, har satt sinnene i kok i Frankrike.

En video som ble delt på Twitter og siden spredd i flere medier viser hvordan minst to politibetjenter bruke tåregass mot klimaaktivister som hadde tatt plass på en bro i Paris forrige uke.

Klimaaktivister fra gruppen Extinction Rebellion gjennomførte en fredelig demonstrasjon mot regjeringens klimapolitikk da de ble angrepet av politiet med tåregass. Videoen viser hvordan aktivistene forsøker å dekke ansiktet mens de roper «ikke-vold!». Aktivistene dras senere bort fra gaten, en etter en.

Ifølge en demonstrant AFP har snakket med skal politiet ha brukt tåregass etter at noen demonstranter som tidligere var blitt bortvist, hadde returnert til demonstrasjonen på brua. Ifølge aktivisten holdt politiet tåregassen 20 centimeter fra ansiktet deres.

Flere franske politikere har fordømt politiets behandling av aktivistene, og innenriksminister Christophe Castaner har bedt om at saken undersøkes nærmere.

– Dette ville ikke en gang skjedd i et diktatur, og det skjer i Frankrike, sier sosialistlederen Olivier Faure.

Tidligere klimaaktivist og nåværende miljøminister i Frankrike, François de Rugy, forsvarer imidlertid bruken av tåregass, og beskriver aktivistene som «veldig radikale».

Mer fra Dagsavisen