Verden

Hongkong utsetter behandling av omstridt lov etter demonstrasjoner

Den politiske ledelsen i Hongkong utsetter behandlingen av loven som muliggjør utlevering til Kina. Tusenvis av mennesker protesterer mot loven onsdag.

Allerede tidlig på morgenen lokal tid sto trafikken på hovedfartsårene, og i sentrum hersket det kaos i gatene etter at protestaksjonene var i gang.

Som varslet omringet demonstrantene bygningen til den lovgivende forsamlingen, der forslaget om den omstridte lovendringen skulle behandles onsdag. Forsamlingen domineres av Kina-vennlige representanter.

Ved 8-tiden hadde flere tusen demonstranter sørget for å fylle og blokkere hovedveiene ved bygningen.

Så kom meldingen om at behandlingen av den kontroversielle lovendringen er utsatt. Den lovgivende forsamlingen kunngjorde bare at saken ville bli behandlet en annen dag, uten å fastsette noen ny dato.

Lar seg ikke rikke

Den planlagte loven gjør det mulig å utlevere mistenkte i straffesaker til i Kina. Mange har ytret bekymring for at endringen i praksis vil åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på det kinesiske rettsvesenet.

Flere tusen demonstranter blokkerte onsdag Lung Wo Road, en hovedfartsåre fra øst til vest, som går forbi kontorene til Hongkongs politiske leder Carrie Lam. Hundrevis av politifolk forsøkte å holde unna demonstranter med advarsler. Lam, som ble tatt i ed som Hongkongs nye leder av Kinas president Xi Jinping for snart to år siden, har så langt avfeid alle krav om å trekke lovendringen som muliggjør utlevering til Kina, også etter at over en million skal ha demonstrert mot forslaget søndag.

Hongkongs politiske ledelse har stått fast på at de vil stemme over forslaget innen 20. juni.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Paraply 2

Flere drar paralleller til masseprotestene som lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder i 2014, også kjent som paraplybevegelsen. Også onsdag hadde mange demonstranter med seg paraplyer, som både har symbolsk verdi og blir brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray. Utenfor regjeringsbygningen var det satt opp forsyningsstasjoner med medisinsk utstyr, drikkevann og snacks.

Mange demonstranter hadde kledd seg i svart og bar beskyttende munnbind, mens andre hadde skrevet telefonnumre til advokater på ermene med tusj.

Allerede tirsdag morgen begynte næringslivet å kunngjøre streikeplaner som sin protest, og onsdag hadde over tusen bedrifter føyd seg til listen. Flere sjefer i større selskaper har gått ut i sosiale medier med innlegg merket #612strike eller «12. juni streik» for å vise sin solidaritet med aksjonen og flagge at det er greit at deres ansatte ikke møter på jobb onsdag. Andre selskaper, som et av de større busselskapene i byen, oppfordrer til såkalt gå-sakte-aksjon.

Hongkongs fagforeninger har enten oppfordret til streik eller bedt sine medlemmer ta sykedager.