Verden

Han er USAs nye miljøsjef, men er selv klimaskeptiker

Senatet i USA har godkjent president Donald Trumps kandidat, den tidligere kull-lobbyisten Andrew Wheeler, som leder av miljøverndirektoratet EPA.

Avstemningen i Senatet fikk 52 stemmer for og 47 imot.

Det er bare ett stort problem med det hele; han tror ikke på klimaendrainger og i hvert fall ikke at de er menneskeskapte.

Han har sågar skrevet en artikkel i law360.com de han hevder det hele er politisk styrt fra venstresiden og at han ike stoler på FNs klimapanel.

– Ikke klimakrisen som bekymrer meg mest

Under hans konfirmasjonshøring i Senatet forsøkte han å blidgjøre de fleste da han beskrev klimakrisen på en skal fra 1 til 10.

– Jeg regner det for å være en krise på åtte eller ni, men det er ikke den som bekymrer meg mest, sa han til senatorene ifølge CNN.

Om sin egen administrasjons rapport som slår fast at klimaendringer vi koste USA milliarder i året er han ifølge seg selv fortsatt på gjerdet.

– Jeg vurderer fortsatt rapporten. Jeg er ikke nødvendigvis uenig, jeg vil bare se hva som er fakta og hva som er antakelser, sa han.

54-åringen er allerede fungerende sjef for EPA, etter han erstattet Scott Pruitt i fjor på midlertidig basis.

Det er ventet at Wheeler vil starte et omfattende dereguleringsarbeid som skal fremme næringer og gjøre det enklere for dem, på bekostning av miljøet og klimaet.

Les også: Ny rapport slår fast at klimaendringer vil skade USAs folkehelse og økonomi

Pådriver

Wheeler er tidligere lobbyist for kullindustrien og andre industrier. Han er kjent som en mer lavmælt, metodisk pådriver for Trump-regjeringens dereguleringspolitikk på miljøvern-feltet, skriver NTB.

Lederen av organisasjonen Environmental Working Group, Ken Cook, fordømmer Trumps valg av miljøsjef. Han sier at i «normale tider» ville en person som ønsker å utvinne mer fossilt brensel, og en person som er ansvarlig for å beskytte barnas helse mot forurensing, vært to ulike personer med to motstridende formål.

– Men dette er Trump-administrasjonen, hvor en tidligere kull-lobbyist kan bli sjef i miljøverndirektoratet EPA, sier Cook i en uttalelse.

Siden han ble fungerende sjef har Wheeler kommet med forslag som i praksis skal lempe på utslippsgrensene for kraftverk, biler og olje og gass-fasiliteter, tross tidligere EPA-funn om at noen av disse forslagene vil føre til flere dødsfall som følge av forurensing.

Wheeler tok over etter at klimaskeptiker Pruitt i juli i fjor gikk av etter flere etiske skandaler. Selv framholdt Pruitt at han gikk av grunnet «vedvarende angrep» mot ham og hans familie, mens Trump slo fast at Pruitt gikk av etter egen vilje.

Mer fra Dagsavisen