Verden

Vil bli USAs første president på over 80 år

Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg.

Sen. Bernie Sanders, I-Vt., speaks at a news conference on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Jan. 30, 2019, on a reintroduction of a resolution to end U.S. support for the Saudi-led war in Yemen. (AP Photo/Andrew Harnik)

Bernie Sanders kaster seg inn i kampen om å bli nominert som presidentkandidat for Demokratene til neste års valg.

Sanders, som er uavhengig senator fra delstaten Vermont, tapte nominasjonskampen mot Hillary Clinton i 2016. Nå vil han forsøke seg på ny nominasjon igjen til neste års valg, skriver The Washington Post.

Banker Reagan og Trump på alder

77 år gamle Sanders kunngjorde sin intensjon tirsdag morgen i et radiointervju i hjemstaten.

– Jeg ønsket at innbyggerne i Vermont skulle få vite om dette først, sa han til Vermont Public Radio.

Blir Sanders valgt, blir han den eldste som noen gang har blitt valgt som president i USA. Om Sanders skulle vinne, blir han også den eldste sittende presidenten i USA fra dag én. Ronald Reagan har rekorden i dag (77 år), men blir slått om Donald Trump blir gjenvalgt og sitter ut perioden. Trump vil da sitte til han er 78 år.

På spørsmål om hvorfor han ønsker å bli president, svarte Sanders at sittende president Donald Trump «er en flause for vårt land» og en «lystløgner». Sanders omtalte også Trump som «rasist» og «mannssjåvinist» som «forsøker å splitte det amerikanske folket».

– Donald Trump er den farligste presidenten i moderne amerikans historie, sier Sanders i en video der han lanserer seg som presidentkandidat.

Han ble også intervjuet hos CBS News:

​– Vil fortsette revolusjonen

I intervjuet viste Sanders til årene som har gått siden forrige valgkamp. Selv om han tapte nominasjonen mot Clinton, har han vært med på å forme partiets politikk.

– Vi startet en politisk revolusjon i 2016-valgkampen. Nå er det på tide å fortsette revolusjonen, sa han i intervjuet.

Sanders står på venstrefløyen i den demokratiske leiren i USA. Han må regne med å møte konkurranse fra en rekke andre kandidater som også ønsker å bli Demokratenes presidentkandidat.
Konkurranse fra støttespillere

To demokrater som støttet ham i 2016 – kongressrepresentant Tulsi Gabbard fra Hawaii og forfatter Marianne Williamson, har allerede kunngjort sine kandidatur til den kommende nominasjonen. Senator Jeff Merkley fra Oregon vurderer å stille som kandidat.

Elizabeth Warren fra Massachusetts, som lenge har vært venn med Sanders og deler mange av de samme synspunktene, kunngjorde nyttårsaften at hun stiller i nominasjonskampen.

Flesteparten av demokratene som kaster seg inn i nominasjonskampen, støtter Sanders fanesaker om å øke minstelønnen til 15 dollar og å utvide Medicare, det statlige helseforsikringsprogrammet eldre og handikappede, til å omfatte alle.