Verden

Dette kan skje etter valget i Sverige

Regjeringsforhandlingene ser ut til å bli de vanskeligste noensinne. Her er noen av de svært usikre scenarioene.

STOCKHOLM (Dagsavisen): Hvem kommer til å snakke med hvem etter valget? Kommer statsminister Stefan Löfven til å få fortsette med en rødgrønn regjering eller vil det for første gang bli en koalisjon på tvers av de tradisjonelle blokkgrensene?

Kommer den borgerlige blokken til å sprekke? Og kommer høyrepartiet Moderaterna til å søke samarbeid med høyrepopulistiske Sverigedemokraterna likevel, til tross for at partileder Ulf Kristersson gjennom hele valgkampen har avvist det?

Ingen vet.

– Skal man stole på hva alle partiene har sagt før valget blir det ikke mulig å danne en regjering overhodet. Noen kommer til å måtte endre seg. Det kan vi ta for gitt. Men vi vet ikke hvordan, sier statsviter Anders Sannerstedt ved Lunds universitet.

Dette er noen av de mange, usikre mulighetene etter Riksdagsvalget:

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En rødgrønn regjering

Den rødgrønne blokken bestående av regjeringspartiene Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP), i tillegg til Vänsterpartiet (V), blir trolig større enn den blå blokken, men den får ikke flertall. Statsminister Stefan Löfven vil fortsette med en regjering med Miljöpartiet.

Vänsterpartiet har aldri sittet i regjering, men ligger nå an til å bli en av valgets store vinnere og partileder Jonas Sjöstedt vil ha mer innflytelse. Men at Vänsterpartiet blir med i regjering anses som svært usannsynlig.

– Skulle Vänsterpartiet inngå i en regjering kan man være ganske sikker på at den ikke vil få Riksdagens støtte. De borgerlige vil ikke godta det, sier statsviter Tommy Möller ved Stockholms universitet.

Å fortsette med dagens regjering vil også bli vanskelig siden den ligger an til å bli enda svakere enn i dag.

Les mer:  Socialdemokraterna må si unnskyld for 30 år med høyrepolitikk

Eller han?: Moderaternas parti  leder Ulf Kristersson driver valgkamp i Helsingborg denne uka. Også oppslutningen om Sveriges høyreparti synker fra forrige valg. Kristersson  kan muligens likevel bli statsminister for en blå koalisjonsregjering.FOTO: JOHAN NILSSON/NTB SCANPIX

Moderaternas parti leder Ulf Kristersson drev valgkamp i Helsingborg denne uka. Oppslutningen om Sveriges høyreparti synker fra forrige valg. Kristersson kan muligens likevel bli statsminister for en blå koalisjonsregjering. FOTO: JOHAN NILSSON/NTB SCANPIX

En borgerlig regjering

De fire borgerlige partiene, høyrepartiet Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Centern (C) og Liberalerna (L), hadde makten fra 2006 til 2014 under Fredrik Reinfeldts styre, og går til valg sammen igjen som Alliansen med Moderaternas partileder Ulf Kristersson som statsministerkandidat.

Men det er sprekker i samarbeidet i synet på høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD). Mens C og L er soleklare på at de ikke vil komme til makten med hjelp fra SD, er det politikere i M som er mer åpne for å samtale med dem. Også KD er mer på glid her.

Alliansen får ikke flertall, og de ligger også an til å bli mindre enn de rødgrønne.

Både Moderaternas Kristersson og Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor har sagt at Alliansen kan danne regjering likevel, men det er høyst uklart hvordan det skal gå til.

– Da må man ha samarbeidsmuligheter med Sverigedemokraterna. Moderaterna og Kristdemokraterna kan nok tenke seg det, men de er fortsatt avhengig av Centern og Liberalerna for å få flertall, sier statsviter Sannerstedt.

Les mer: Blir det han som leder Sverige? 

En rødgrønn sentrumsregjering

Statsminister Löfven vil fortsette dagens regjeringssamarbeid samtidig som han vil bryte blokkgrensene og invitere de borgerlige sentrumspartiene Centern og Liberalerna med i regjeringen. Miljöpartiet støtter dette, men både C og L er klare på at de går til valg som en del av den borgerlige blokken.

Löfven må føre politikken til midten om han vil få flertall i Riksdagen, sier statsviter Anders Sannerstedt.

– Det er Centern og Liberalerna som sitter med en nøkkelrolle i dette valget, ikke Sverigedemokraterna. Det er de som kan avgjøre hva slags regjering det blir fordi de har samarbeidsmuligheter til både høyre og venstre.

En ettpartiregjering med Socialdemokraterna

En mulig løsning om de rødgrønne blir større, er at Socialdemokraterna lager en ettpartiregjering og søker støtte fra ulike partier fra sak til sak. Det er trolig lettere å få støtte fra de borgerlige alene enn i regjering med Miljöpartiet, tror statsviter Sannerstedt.

– Men Socialdemokraterna ligger an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne. Det vil bli vanskelig å overbevise folk om at den store taperen skal lage regjering.

Les mer: - Vi er den eneste venstrestemmen

Sverigedemokraterna

Høyrepopulistene har vært isolert i politikken til nå og det er mest sannsynlig at det fortsetter slik, tror statsviter Anders Sannerstedt.

– Vi kan ta for gitt at de ikke blir med i regjering. Det kommer altså ikke til å bli en norsk løsning. Det virker også veldig usannsynlig at de kan opptre som et støtteparti til regjeringen som Dansk Folkeparti i Danmark, sier han.

Forklaringen er at til tross for en enorm vekst i oppslutning så er partiet fortsatt sterkt avskydd blant mange svensker. De andre partiene risikerer derfor å miste mange velgere ved å inngå samarbeid eller bare samtale med SD, tror Sannerstedt.

###

Maximilian Persson (24). FOTO: ISELIN MØLLER

Les mer: Sist valg ble han spyttet på, nå får han tommelen opp

– Skal jeg velge med hjertet eller hjernen? 

Maximilian Persson (24) stemte på Socialdemokraterna for fire år siden. Nå tror han det blir et blått parti.

– Det har vært mye paikasting i dette valget. Jeg synes ikke partiene snakker om ting jeg kan relatere meg til. Jeg er 24 år og nettopp ferdig med å studere og har fått min første jobb. Vanskelighetene på jobbmarkedet og boligsituasjonen opptar unge folk, sier Maximilian Persson mens han snakker

med politikerne i valgbodene på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Men den aller viktigste saken er skolen. Innvandrere som kommer hit må integreres i svensk skole. Jeg er selv innvandrer fra Russland. Og jeg ser hvordan mange havner på utsiden av samfunnet.

Det må satses mye mer på å få barn inn i svensk kultur. Jeg synes det er vanskelig å vite om jeg bør stemme med hjertet eller hjernen.

Jeg stemte på Socialdemokraterna sist, men kommer nok til å stemme blått nå. Liberalerna sier mye bra om skolen. Det nytter ikke å løse kriminalitet med hardere straffer, man må gå til roten av problemet som er utenforskapet, sier han.

Miljøet er viktigst

Sigrid Sandhill og Marcus André er 17 år og får ikke stemme i dette valget, men de skal stemme i skolevalget.

– Miljø og klima er det klart viktigste. Etter denne tørre sommeren håper man jo at folk våkner. Flyskatten må økes. Det må bygges mer tog. Og det må straffes hardere å ødelegge miljøet. Alle partier snakker om miljø, vi må bare finne ut hvem som har best politikk.

Vil ha flere lærere

Mia går blant valgbodene på Medborgarplatsen sammen med barna Annie og Anna. De er mest opptatt av skolen og miljøet.

– Vi vil ha mindre klasser og flere lærere i skolen. Og undervisningen må bli like bra for alle, uansett hvilken skole man går på. Her i Stockholm hadde det vært fint med færre biler, og elbiler bør bli billigere enn bensinbiler. Jeg kommer til å stemme rødgrønt, men har ikke bestemt hvilket parti ennå, sier Mia.

Anders Engström er ikke i tvil. Han er født inn i Socialdemokraterna.

– Jeg forstår ikke disse som driver og bytter parti. Jeg har straffet sossarna noen ganger, men da har jeg gått til Vänsterpartiet. Socialdemokraterna har vinglet litt til høyre nå og det går jo ikke så bra på meningsmålingene. Vi får kanskje ransake oss selv etterpå. Jeg tror Sverigedemokraterna kan får altfor mye innflytelse etter valget, de kan jo til og med bli største parti. Det er kjedelig, men jeg hører ikke til dem som mener vi ikke skal snakke med dem. Da synes folk bare synd på dem.

Les også: 24 politikere fra Sverigedemokraterna har gått av etter avsløringer

Mer fra Dagsavisen