Verden

– Vi er den eneste venstrestemmen

Vänsterpartiet ligger an til å gjøre et brakvalg. I Göteborg kan partiet bli størst på venstresiden.

Av Iselin Stalheim Møller og Jens Marius Sæther (foto)

GÖTEBORG (Dagsavisen): Vänsterpartiets lokallagsleder i Göteborg Adriana Aires har god grunn til å smile. Partiet ytterst til venstre har vokst gjennom hele den lange valgkampen.

I Göteborg har partiet gått forbi storebror Socialdemokraterna på den seneste målingen i august i Göteborgs-Posten. Vänsterpartiet fikk 14,6 prosent oppslutning, Socialdemokraterna lå på 14,2 prosent. Det vil være et katastrofevalg for «sossarna», men et brakvalg for Vänstern. Aires mener det er fordi partiet er blant de få som fortsatt snakker om venstresidepolitikk.

– Mens diskusjonen har flyttet seg til høyre og spørsmål som trygghet og kriminalitet fullstendig har dominert debatten, har vi stått fast på våre viktigste spørsmål som å styrke velferden og bygge flere kommunale leiligheter, sier hun til Dagsavisen.

velferd: Vänsterpartiet driver valgkamp på tradisjonelle venstresidespørsmål som velferd, boliger og arbeid.

Vänsterpartiet driver valgkamp på tradisjonelle venstresidespørsmål som velferd, boliger og arbeid. 

Les også (+): Fellesskolen forvitrer og segregeringen øker. Likevel vil Socialdemokraterna bevare valgfriheten.

Bolig viktig

Sammen med kommunikasjonsmedarbeider Miriam Ryttge planlegger de innspurten i valgkampen. Samme kveld skal partiet lage fest i Angered, en bydel i Göteborg med en stor minoritetsbefolkning og store velferdsutfordringer som arbeidsledighet og fattigdom.

– I stedet for å snakke om kriminalitet er vi opptatt av å vise at klasseforskjellene øker og hvordan det kan forklare problemene. Boligsituasjonen i byen er for eksempel en viktig årsak til at byen er så segregert. Vi forstår problemene folk utsettes for i hverdagen, sier Aires.

Hun bor selv i forstaden Backa, et område politiet klassifiserer som «utsatt».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Urolig for SD

I Riksdagen samarbeider Vänsterpartiet om budsjettet med regjeringen bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Men i Göteborg styrer partiet byen sammen med disse to, i tillegg til det lille partiet Feministisk Initiativ. Vänsterpartiet har fått gjennomslag for mange av sine hjertesaker lokalt. For eksempel har Göteborg startet opp et prosjekt med seks timers arbeidsdag ved et kommunalt eldrehjem. Målet for Vänsterpartiet er å gjøre ordningen permanent. Aires tror mange velgere er skuffet over Socialdemokraterna.

– Det føles som om vi er den eneste venstrestemmen i debatten, jeg tror det er derfor vi vokser. Folk er urolige for tonen i valgkampen og Sverigedemokraternas framgang. Jeg tror mange kjenner på at dette blir et veldig avgjørende valg, sier hun.

Over hele byen henger statsminister Stefan Löfvens fjes med teksten «Ett starkare samhälle. Ett tryggare Sverige».

Socialdemokraterna har aldri før snakket så mye om kriminalitet og innvandring som i denne valgkampen, sa valgforsker Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet til Dagsavisen lørdag. Det kan ha ført til at velgerne ikke lenger kjenner partiet igjen.

Det tjener Vänsterpartiet nå på. «Ett Sverige för alla, inte bara de rikaste», står det på deres valgplakater.

Partileder Jonas Sjöstedt møtte velgere i Göteborg sist lørdag. Vänsterpartiet går veldig fram på meningsmålingene i byene.

Partileder Jonas Sjöstedt møtte velgere i Göteborg sist lørdag. Vänsterpartiet går veldig fram på meningsmålingene i byene. Foto: NTB Scanpix

Vänsterpartiet er den definitive valgvinneren, slo politisk kommentator Lena Mellin i avisen Aftonbladet fast mandag, og pekte på at misfornøyde venstre-sosialdemokrater nå går til venstre.

I Göteborg går partiet til valg på å øke skattene for å kutte arbeidstiden for alle ansatte på førskolene og eldrehjem, bygge flere kommunale leiligheter, bilfritt sentrum innen 2035 og gjøre velferdstjenester som er blitt privatisert kommunale igjen.

Les også: Han kan bli Sveriges neste statsminister

Togtunnel mobiliserer

Det er ikke bare på venstresiden at politikken i Sveriges nest største by er snudd på hodet. Partiet som nå ligger an til å overta Socialdemokraternas plass på tronen som byens største, fantes ikke for ett år siden. I rekordfart har det ferske partiet Demokraterna blitt byens største på grunn av ett spørsmål: infrastrukturprosjektet Västlenken. Demokraterna går til valg på å stoppe prosjektet, og har mobilisert enormt mange velgere. På målingen i august i Göteborgs-Posten fikk partiet 18,9 prosent av stemmene.

Västlenken er en jernbanetunnel under byen som blant annet skal gjøre det lettere og raskere å pendle til Göteborg. Byggingen startet i vår, og det merkes allerede. De mange stengte gatene i sentrum gjør det kaotisk å ferdes rundt i bil. Motstanden mot prosjektet handler om at sentrum kommer til å være en byggeplass i flere år. Prosjektet skal være ferdig i 2026.

Men kritikken går også på prisen, 20 milliarder svenske kroner, som blant annet skal finansieres av bompenger og rushtidsavgift i Göteborg. I 2014 ble det gjennomført en folkeavstemning om rushtidsavgiften som folket sa overveldende nei til, likevel ble både den og togtunnelen vedtatt av politikerne.

Problemet til motstanderne er at tunnelen trolig ikke lar seg stoppe. Prosjektet har vært diskutert siden starten av 2000-tallet og kommunepolitikerne har gitt sin støtte til prosjektet.

Adriana Aires mener Västlenken har mobilisert så mange fordi det er en veldig konkret sak det er lett å engasjere seg i. Vänsterpartiet er for togtunnelen.

– Västlenken er nødvendig for å bygge ut kollektivtrafikken og togpendlingen. Jeg som bor på øya Hisingen ser fram til at brua over kanalen blir bygd. Da kommer det til å bli flere trikker som går dit.

Les også: - Det er ikke et demokratisk problem om Sverigedemokraterna ikke får makt

Nyeste fra Dagsavisen.no: