Verden

– Nå blir valget i november enda viktigere

Rettssakene som snører nettet rundt Donald Trump fører til at mellomvalget i november nå blir enda viktigere for Trumps skjebne, mener eksperter.

– Valget som kommer blir bare viktigere og viktigere med hensyn til hva som skjer videre med Trump. Den politiske dynamikken kan endre seg med en skikkelig tilbakegang for republikanerne, sier USA-forsker Svein Melby.

Trusselen om riksrett mot Donald Trump øker etter de siste døgns dramatiske utvikling rundt de to tidligere Trump-medarbeiderne Michael Cohen og Paul Manafort.

– Dette er en faretruende utvikling for Trump, sier Are Tågvold Flaten, redaktør av nettstedet AmerikanskPolitikk.no.

– Hans underordnede gjennom såpass mange år har snudd, og taler ham midt imot. Om hans tidligere advokat Michael Cohen i tillegg har flere lydopptak som underbygger det han hevder, blir det enda mer alvorlig for Trump, sier Flaten til Dagsavisen.

Les også: Cohen samler inn penger for å velte Trump

– Påskuddet de trenger

Spesielt er saken rundt Trumps tidligere advokat Michael Cohen omtales som en potensiell bombe for Trump: Cohen har erklært seg skyldig i tiltalepunkter som omfatter ulovlig valgkampfinansiering, banksvindel og unndragelse av inntektsskatt, og innrømmer å ha gjort to utbetalinger til to kvinner som hevder de har hatt sex med Trump (blant annet eks-pornoskuespilleren Stormy Daniels) for å få dem til å holde munn, med den intensjon om å påvirke et valg. Cohen har inngått en avtale om å samarbeide med påtalemyndigheten.

BETALTE PENGER: Michael Cohen innrømmer å ha gjort to utbetalinger til to kvinner som hevder de har hatt sex med Trump. FOTO: NTB SCANPIX

Michael Cohen innrømmer å ha gjort to utbetalinger til to kvinner som hevder de har hatt sex med Trump. Foto: NTB scanpix

Nyheten om dette kom samme dag som Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble kjent skyldig i skattesvindel og banksvindel i en annen domstol.

Selv om begge sakene kan påvirke situasjonen for Trump, er det Cohen-saken som utgjør størst risiko.

– Dommen i Manafort-rettssaken er ikke på langt nær så bekymringsfull som Cohens avtale og Cohens kunngjøring, sier tidligere Trump-rådgiver Michael Caputo til Politico.

En republikansk advokat knyttet til Det hvite hus tror Cohen, med sin innsikt i Trumps historie, kan gi Demokratene det de trenger for å stille Trump for riksrett dersom de får flertall i Representantenes hus i kongressvalget i november.

– Det er det eneste påskuddet de trenger, sier advokaten til Politico.

Bråket rundt Trump vil seile opp som svært viktig i ukene som kommer før valget, tror mange.

– Jeg tror riksrettsspørsmålet kommer til å definere mellomvalget, sier Rob Stutzman, republikansk strateg som har vært kritisk til Trump, til The New York Times.

– Det er uunngåelig at Demokratene rettmessig kan ta opp den saken, sier han.

Les også: - Han vil bli tvunget til å gå av

Lang vei

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani sier påtalemyndigheten ikke anklager Trump for noe, men Cohens advokat Lanny Davis retter pekefingeren mot presidenten:

– I dag reiste han seg og vitnet under ed at Donald Trump instruerte ham til å begå en forbrytelse ved å betale to kvinner med hovedhensikt å påvirke et valg. Om de betalingene var lovbrudd for Michael Cohen, hvorfor skulle de ikke være lovbrudd for Donald Trump, spør Davis på Twitter.

Men veien fram mot riksrett mot Trump er lang. For å reise riksrettssak mot Trump må det et enkelt flertall i Representantenes hus til. I dag har Republikanere flertall i både Representantenes hus og Senatet.

Dersom Demokratene sikrer seg flertall i Representantenes hus, noe som er oppnåelig, kan de ta initiativ til riksrett. Men dersom presidenten faktisk blir stilt for riksrett, kreves to tredelers flertall i Senatet for å felle ham. Det betyr at selv dersom Demokratene skulle få flertall i Senatet, noe som trolig sitter langt inne, må de få med seg mange republikanere for å felle presidenten.

Ingen president i USAs historie har noen gang blitt avsatt ved riksrett.

Les også: Anti-Trump-effekten: Aldri før har så mange kvinner stilt til valg i USA

Republikansk tap

Så hva skal til for at Trump skal kunne bli den første?

To ting er avgjørende, mener Svein Melby: Den ventede sluttrapporten fra spesialetterforsker Robert Mueller, som gransker påstander om koblinger mellom Russland og Trump, og resultatet av kongressvalget i november.

Han mener et massivt tap i Representantenes hus vil være et betydelig nederlag for Republikanere, selv om de beholder flertallet i Senatet, som er sannsynlig.

– Det blir interessant å se hva som skjer med støtten til Trump blant kongressmedlemmene i det republikanske partiet dersom partiet går på et skikkelig valgnederlag. Da blir det tolket som at folk har stemt ut partiet på grunn av Trump, og da kan manges instinkt være at partiet er nødt til å kutte båndene til Trump. Hvis det i tillegg kommer en rapport fra Mueller som er drepende for Trump, er det sannsynlig at det bærer mot riksrett. Men vi er ikke der ennå. Jeg tror ikke valgkampfinansieringssaken rundt Cohen i seg selv er alvorlig nok til å forandre noe. Men mye tyder på at dette er etapper på veien til en sluttkonflikt som kan blir dramatisk, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Les også: -Trump har utløst noe vi ikke har sett siden 1960-tallet

Bryr velgerne seg?

Det er likevel svært usikkert hvor mye vekt velgerne legger på disse sakene, mener han.

– Dette er oppsiktsvekkende ting, og man må tilbake til Watergate-skandalen for å finne noe lignende. Republikanerne kan oppleve et ras, særlig hvis kvinnelige velgere vender seg bort fra partiet. Samtidig skal man ikke overdrive betydningen av dette for folk flest, som er mest opptatt av egne lønninger og som kanskje vil fortsette å gi Trump sin støtte på grunn av økonomien, sier han.

Are Tågvold Flaten mener det heller ikke er gitt at Demokratene vil forsøke seg på riksrett.

– Demokratene kan sette i gang prosessen om de får flertall i Representantenes hus, og det finnes representanter og krefter som ønsker det. Partiledelsen er imidlertid nokså skeptiske til en slik kurs, i frykt for å trå feil og dermed svekke sin egen posisjon. De vil uansett vente og se hva mellomvalget bringer, for deretter å se framover mot 2020, sier Flaten.

Han påpeker også at Trump står stødt foreløpig.

– Det er ingen reell mulighet for at Trump blir dømt i riksrett per dags dato. Det republikanske partiet er Trumps parti enn så lenge. Populariteten innad i partiet må falle drastisk, og spesialetterforsker Mueller må ha klare og eksplosive funn før vinden snur. Vi må vente og se hva Mueller har samlet av informasjon før vi vet mer om dette, sier Flaten.

Les også: Skred av bøker om Trump

Mer fra Dagsavisen