Verden

Russland anklager Israel for å ha stått bak luftangrep mot militærbase i Syria

14 personer, blant dem iranske soldater, ble drept i luftangrepet mot en militær flyplass i Homs i Syria, ifølge SOHR. Russland og Syria mener Israel sto bak.

– Flere missiler har truffet Tayfur-flyplassen, skriver det statlige nyhetsbyrået SANA, som også melder at åtte missiler er skutt ned.

Angrepet skjedde natt til mandag. Minst 14 mennesker, blant dem iranske styrker, ble drept i angrepet, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Meldingene kommer få timer etter at USAs president Donald Trump langet ut mot det syriske regimet og lovet «en høy pris» å betale for det påståtte kjemiske angrepet mot byen Douma, som Syria anklages for å stå bak.

– En aggressiv handling ble utført mot T-4-flybasen via flere trefninger om mest sannsynlig var et amerikansk angrep, het det i en nyhetssending fra statlig fjernsyn i Syria tidlig mandag morgen.

USA avviser

Men USA avviser at landet står bak angrepet på den syriske flyplassen.

– På nåværende tidspunkt gjennomfører det amerikanske forsvaret ingen luftangrep i Syria. Vi fortsetter imidlertid å følge situasjonen og støtte den pågående diplomatiske innsatsen for å holde dem som bruker kjemiske våpen, i Syria eller andre steder, ansvarlige, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Frankrike avviser i likhet med USA å ha stått bak mandagens angrep.

– Det var ikke oss, sier hærens talsmann Patrik Steiger.

Anklager Israel

Det russiske nyhetsbyrået TASS viser til meldinger fra den libanesiske fjernsynskanalen Al-Mayadeen om at missilene krysset libanesisk luftrom før de nådde fram til målet som ligger omtrent halvveis mellom byene Homs og Palmyra.

Mandag formiddag anklaget den russiske hæren Israel for å stå bak angrepet. To israelske kampfly utførte angrepet, ifølge Russland.

Etter uttalelsen fra Moskva besluttet også Syria å anklage Israel for å stå bak angrepet.

En talskvinne for israelske myndigheter avviser å kommentere angrepet overfor Haaretz. Israel har flere ganger tidligere slått til mot syriske militære mål, og nettopp T-4-basen ble rammet av et israelsk angrep i februar i år.

Varsler svar

USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron ble søndag enige om en «kraftig, felles reaksjon» på hendelsene i Douma.

Begge de to presidentene har slått fast at det er snakk om et kjemisk angrep, men dette er ikke blitt bekreftet fra andre hold. Under en telefonsamtale søndag, ble Macron og Trump enige om at Syrias president Bashar al-Assads regime må stilles til ansvar «for sine gjentatte brudd på menneskerettighetene». (NTB)

Mer fra Dagsavisen